Το Curiosity λύνει τον γρίφο του όρους Σαρπ στον πλανήτη Άρη [pics]

0
19

Ο κρατήρας Γκέηλ στον πλανήτη Άρη, εντός του οποίου βρίσκεται το διαστημικό εργαστήριο Curiosity της NASA ήταν κάποτε μια τεράστια λίμνη που μπορεί να φιλοξενούσε μικροβιακή ζωή επί εκατομμύρια χρόνια.

Όσο για το όρος Σαρπ που δεσπόζει με υψόμετρο 5000 μέτρων στο κέντρο του κρατήρα, αυτό -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NASA- συνίσταται από απομεινάρια ιζημάτων και «σμιλεύτηκε» από τους πανίσχυρους ανέμους που πνέουν στον Κόκκινο Πλανήτη μέσα σε διάστημα εκατομμυρίων ετών.

Το Curiosity προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Γκέηλ, μια λεκάνη διαμέτρου 154 χιλιομέτρων, τον Αύγουστο του 2012. Από τότε έχει διανύσει περίπου οκτώ χιλιόμετρα και πλέον κινείται στις παρυφές του όρους Σαρπ.

«Η λίμνη αυτή ήταν αρκετά μεγάλη για να έχει διαρκέσει επί εκατομμύρια χρόνια, χρόνος επαρκής ώστε να εμφανιστεί και να αναπτυχθεί ζωή, αλλά και για να σχηματιστεί το όρος Σαρπ από τα ιζηματογενή πετρώματα», δήλωσε ο Μάικλ Μέγιερ της NASA, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος εξερεύνησης του Άρη. Μεταξύ άλλων, το ρόβερ εντόπισε σε έναν βράχο κρυστάλλους που μοιάζουν με άλατα που έμειναν στο σημείο μετά την εξάτμιση του νερού της αρχαίας λίμνης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε μια μεμονωμένη λίμνη, αλλά ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα από λίμνες, λεκάνες απορροής ποταμών και ερήμων που διασυνδέονταν και εναλλάσσονταν επί εκατομμύρια χρόνια. Η λίμνη, όσο υπήρχε, δεν πρέπει να ήταν ιδιαίτερα βαθιά, αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ακριβές βάθος της.

Στα δέλτα των αρχαίων ποταμών το βάθος δεν θα ξεπερνούσε τα λίγα μέτρα. Τα νερά της λίμνης κυλούσαν από την περιφέρεια προς το κέντρο και σταδιακά, με αλλεπάλληλες εναποθέσεις ιζημάτων, «έχτιζαν» τον όρος Σαρπ, σε μια γεωλογική διαδικασία που θα κράτησε δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό σημαίνει τα πρώτα δύο δισεκατομμύρια χρόνια της ζωής του Άρη -πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια– στον Κόκκινο Πλανήτη επί μεγάλο χρονικό διάστημα επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν πολύ πυκνότερη από τη σημερινή. Επίσης, ο υδρολογικός κύκλος θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα έντονος και περιλάμβανε ισχυρές καταιγίδες και χιονοπτώσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο ύπαρξης ωκεανού στον Άρη.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι όσο περισσότερο χρόνο επικρατούσαν τέτοιες ευνοϊκές κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, τόσο πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή η ζωή έκανε την εμφάνισή της στον Αρη.

—Οι απορίες

Η ερευνητική ομάδα μένει να κατανοήσει καλύτερα πόσο μεγάλη και σταθερή ήταν η παρουσία του νερού μέσα στο χρόνο. Επίσης,η εκτίμηση ότι ο Άρης ήταν πολύ θερμότερος στο παρελθόν δεν συμβαδίζει με τα ισχύοντα κλιματικά μοντέλα για εκείνη την περίοδο.

«Ακόμα και με μια πυκνότερη ατμόσφαιρα αποτελούμενη από διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου όπως οι υδρατμοί, το διοξείδιο του θείου ή το υδρογόνο, τα μοντέλα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μια αυξημένη θερμοκρασία. Χωρίς όμως αυτή την υπόθεση, το νερό σε υγρή μορφή θα πάγωνε» εξηγεί ο Δρ Άσβιν Βασαβάντα, στέλεχος της αποστολής του Curiosity.

Η ομάδα ελπίζει να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μελλοντικά, καθώς το Curiosity θα αναρριχάται στο βουνό και θα μελετά τα διάφορα βραχώδη στρώματα του εδάφους.

econews

Σχόλια