Απορρίμματα τέλος στη Φυλή – Ανατροπή στην Αττική με βάρος στην ανακύκλωση

0
25

Με δύο ψηφίσματα που πέρασαν χτες από την Περιφέρεια Αττικής οι σχεδιαζόμενες μονάδες σε Γραμματικό, Κερατέα και Φυλή -που θα κατασκευάζονταν μέσω ΣΔΙΤ- μπαίνουν οριστικά στον πάγο, ενώ απορρίπτεται το νομοσχέδιο που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση με το αιτιολογικό ότι καταργεί το αυτοδιοίκητο στη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι εντός του 2015 θα έχει εκπονηθεί νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ), ο οποίος θα αποτελεί προϊόν σύγκλισης των απόψεων των ΟΤΑ κατόπιν συναντήσεων και ημερίδων με συμμετοχή όλων των παρατάξεων, ειδικών επιστημόνων, οργανώσεων και επιτροπών πολιτών.

Επίσης, θα ξεκινήσει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών (και των μαθητών), όσον αφορά στα ευεργετήματα -περιβαλλοντικά και οικονομικά- της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης.

«Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια για μία νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στο σεβασμό του ευρωπαϊκού και πλέον εθνικού δικαίου, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης και με έμφαση στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ρένα Δούρου και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια θα εργαστεί για ένα «νέο μοντέλο διαχείριση απορριμμάτων για τους πολίτες, το περιβάλλον και τη ζωή μας».

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση είπε ότι «εκπονήθηκε εν κρυπτώ. Είναι ανεφάρμοστο και επιβαρύνει οικονομικά τους δήμους και τους πολίτες. Δεν προστατεύει το περιβάλλον, είναι αντίθετο προς τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και «τακτοποιεί» φωτογραφικά συμφέροντα».

—Τέλος η Φυλή

Τέλος, από τη μαραθώνια -πέραν των έξι ωρών- συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου προέκυψε ότι η Φυλή θα πάψει να φιλοξενεί τον χώρο απόθεσης των απορριμμάτων της πρωτεύουσας έπειτα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο ωστόσο δεν εξειδικεύτηκε.

Στο ψήφισμα, διατυπώνεται η κατηγορηματική αντίθεση της Περιφερειακής Αρχής της Αττικής στη μεταφορά απορριμμάτων από περιφέρειες και δήμους εκτός Αττική, αλλά και το αντίστροφο.

Στη συνεδρίαση, εκτός από την Περοφερειάρχη Ρένα Δούρου, παρεμβάσεις έκαναν οι επικεφαλής των παρατάξεων, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Φυλής, Κερατέας- Λαυρεωτικής, Γραμματικού, εκπρόσωποι από τους δήμους Σπάρτης, Διονύσου, Λαυρεωτικής και από οργανώσεις (ΠΡΟΣΥΝΑΤ).

—Τι είπε ο Γιάννης Σγουρός

Τραγικό πισωγύρισμα, με ολέθριες συνέπειες για την Αττική, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής Γιάννης Σγουρός την ακύρωση του υφιστάμενου σχεδιασμού και την εκ του μηδενός συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, που προκρίνει η νέα περιφερειακή αρχή.

Ο κ. Σγουρός επέκρινε τη νέα αρχή γιατί ενώ δεν έχει παρουσιάσει κανένα σοβαρό, συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο για το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων, προτείνει με περισσή ευκολία το κλείσιμο των εγκαταστάσεων στη Φυλή, την ακύρωση των διαγωνισμών, την ακύρωση του έργου στο Γραμματικό και τη ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.

Σημείωσε δε, ότι τις ίδιες ανησυχίες συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις οποίες ωστόσο η νέα περιφερειακή αρχή φρόντισε εντέχνως να αποσιωπήσει (δεν δημοσιοποίησε το συνημμένο παράρτημα, παρά μόνο την επιστολή που έλαβε στις 7/11/2014).

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι βελτιώνει ουσιαστικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και ότι οι αντιδράσεις της κας Δούρου υπήρξαν προσχηματικές και μικροκομματικές, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη σχετικά με το πραγματικό πρόβλημα που είναι οι ανερμάτιστοι σχεδιασμοί της.

Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι κατά το διάστημα της ex officio θητείας του ως Πρόεδρος στον ΕΔΣΝΑ, έβαλε μέσα σε μόλις δύο χρόνια τις βάσεις για την οικονομική εξυγίανση και λειτουργική αναδιάρθρωση του φορέα, που είχε φτάσει στα πρόθυρα της διάλυσης και της χρεοκοπίας και αυτό, παρά τον βρώμικο πόλεμο που δέχτηκε από διάφορα κέντρα και συμφέροντα που δεν ήθελαν  να αλλάξει το αμαρτωλό τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, που πλέον επιχαίρουν με την επιστροφή στο «αδιέξοδο».

Σε ό,τι αφορά τη Φυλή, αποφασίσθηκε ότι δεν μπορεί να αποτελεί εσαεί  και ότι θα πάψει να υφίσταται . ενώ όπως είπε η περιφερειάρχης Αττικής, κατά τα άλλα «ορισμένοι ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν».

Σχόλια