Φιλιππίνες: Κλιματικός πόλεμος με ένα εκατ. εκτοπισμένους σε καιρό ειρήνης

0
36

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές και ο ανθρώπινος πόνος που προκάλεσε στις κεντρικές Φιλιππίνες το πέρασμα του τυφώνα Χαγκοπίτ, ο οποίος προκάλεσε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε τον εκτοπισμό περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, ενός από τους μεγαλύτερους σε καιρό ειρήνης σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Τέσσερεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες κατοικίες ισοπεδώθηκαν, ενώ οι εκτοπισμένοι βρήκαν καταφύγιο σε σχολεία, δημοτικά κέντρα, δημαρχία και εκκλησίες.

«Δεν μπορώ να φτάσω σε περιοχές, δεν μπορώ να πάω βόρεια ή νότια εξαιτίας των δέντρων και των ηλεκτροφόρων καλωδίων που έχουν πέσει. Πολλές είναι οι περιοχές που έχουν πλημμυρίσει», δήλωσε ο Μπεν Ήβαρντον, μέλος του κογκρέσου για την ανατολική περιοχή της Σαμάρ.

«Η καταιγίδα αυτή είναι τόσο ισχυρή που θα μπορούσε να προκαλέσει βιβλικές καταστροφές», δήλωσε στο Reuters ο μετεωρολόγος Άλβιν Πιούρα.

Πλέον εκατοντάδες κάτοικοι των πληγεισών περιοχών προσπαθούν να επιστρέψουν στις εστίες τους καθώς ο τυφώνας Χαγκοπίτ παρουσιάζει σημάδια εξασθένισης, ωστόσο τα προβλήματα δεν λείπουν.

Η Ντίλια Μονλεόν, δήμαρχος της πόλης Τζιπάπαντ, που βρίσκεται στην ανατολική Σαμάρ, δήλωσε ότι η αυξημένη στάθμη των υδάτων εξαιτίας των πλημμυρών, δεν επιτρέπει στους κατοίκους να επιστρέψουν στις εστίες τους. «Το πρόβλημά μας είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα καθώς υπάρχει απαγορευτικό για τα πλοία», πρόσθεσε.

Ο Χαγκοπίτ κινείται δυτικά με ταχύτητα 10 χιλιομέτρων ανά ώρα και κατευθύνεται προς την επαρχία Μιντόρο με ανέμους που πνέουν έως 120 χιλιόμετρα την ώρα και ριπές που φτάνουν τα 150 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις ένα χρόνο πριν, ο τυφώνας Χαϊγιάν άφησε στο πέρασμά του περισσότερους από 7000 νεκρούς ή αγνοούμενους. Αυτή τη φορά, οι Αρχές των Φιλιππίνων δεν δίστασαν να εκκενώσουν ολόκληρες πόλεις και χωριά σε παραλιακές περιοχές και σε περιοχές με προβλήματα εδαφολισθήσεων.

econews

Σχόλια