Χειμερινές δακτυλιώσεις πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

0
10

Από το απόγευμα της Τετάρτης 10 Δεκεμβρίου 2014 έως και την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν δακτυλιώσεις παρυδάτιων πουλιών στην περιοχή Πόρτο Λάγος και παραλίας Μάνδρας, με τη συμμετοχή πέντε δακτυλιωτών από την Ελλάδα και δύο προσκεκλημένων δακτυλιωτών από την Πολωνία.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Δρ. Χ. Αλιβιζάτος. Η δακτυλιωτική αυτή αποστολή διοργανώνεται στα πλαίσια του έργου “Πρόγραμμα παρακολούθησης ορνιθοπανίδας στην περιοχή του ΕΠΑΜΑΘ (2012-2015)” για την υλοποίηση και παρακολούθηση της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ» του υποέργου 1, της ενταγμένης πράξης στον Άξονα Προτεραιότητας 9 «Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας», του Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013», που έχει ανατεθεί  από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

Στόχος της αποστολής είναι να δακτυλιωθούν κυρίως παρυδάτια πουλιά, με τη χρήση «walk-in traps«, αλλά και στρουθιόμορφα με τη χρήση ειδικών διχτυών. Οι δακτυλιώσεις θα γίνονται το πρωί (περίπου 05.00-11.00) και το απόγευμα- βράδυ (περίπου 16.00-21.00) και μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο εθελοντές του ΕΠΑΜΑΘ, αλλά και όσοι το επιθυμούν. Ο ΦΔ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους να είναι εφοδιασμένοι με ζεστά ρούχα για την ύπαιθρο, γαλότσες και φακό κεφαλής.

Η δακτυλίωση είναι κυρίως ένα μέσο για τη μελέτη της μετανάστευσης των πουλιών, αλλά χρησιμεύει ευρύτερα στη μελέτη της οικολογίας και της δυναμικής των πληθυσμών των άγριων πουλιών και φυσικά στην προστασία τους.

Τοποθετώντας ένα μικρό μεταλλικό δαχτυλίδι με μοναδικό κωδικό, στο πόδι του κάθε πουλιού, μπορούμε να μάθουμε πόσο ζουν τα πουλιά, πόσο γρήγορα μετακινούνται, αν είναι «πιστά» στον τόπο αναπαραγωγής ή διαχείμασής τους, σε ποιο ποσοστό επιβιώνουν τα νεαρά ή τα ενήλικα άτομα.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα. Ευτέρπη Πατετσίνη (25410 96646), κα. Μαρία Παναγιωτοπούλου (6937415234), κ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο στο (6973663662).

Σχόλια