Πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία αποκαλύπτεται με πενθήμερη καθυστέρηση

0
5

Την αποκάλυψη ότι την περασμένη Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου, συνέβη ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται στην πόλη Ζαπορίζιε της νοτιανατολικής Ουκρανίας έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσενιούκ.

Το ατύχημα οφείλεται, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Βολόντιμιρ Ντεμτσίσιν, σε τεχνική βλάβη και προκάλεσε διακοπή στην παραγωγή ενέργειας, χωρίς ωστόσο να απειλείται η πυρηνική ασφάλεια της χώρας.

«Δεν υπάρχει καμία απειλή. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους αντιδραστήρες» δήλωσε ο Ντεμτσίσιν.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι η βλάβη σημειώθηκε στο σύστημα μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας και όχι σε αντιδραστήρα, συμπληρώνοντας ότι θα αποκατασταθεί έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Ιντερφάξ της Ουκρανίας, το πρόβλημα προέκυψε στον τρίτο αντιδραστήρα, ισχύος 1000 Μεγαβάτ, και η έλλειψη παραγωγής που ακολούθησε δυσχέρανε την ενεργειακή κρίση που μαστίζει τη χώρα εξαιτίας της διαμάχης με τη Ρωσία.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)  που εδρεύει στη Βιέννη της Αυστρίας δεν σχολίασε τις πληροφορίες από την Ουκρανία.

Βάσει διεθνούς συνθήκης, η οποία υιοθετήθηκε μετά τον εφιάλτη του Τσερνομπίλ το 1986, κάθε κράτος καλείται να ενημερώνει την ΙΑΕΑ για οποιοδήποτε ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό που μπορεί να έχει αντίκτυπο σε άλλες χώρες.

Πληροφορίες των ουκρανικών μέσων ανέφεραν εξ αρχής πως το ατύχημα είναι μικρής κλίμακας και δεν έχει επηρεάσει τους αντιδραστήρες.

Σχόλια