ΑΠΕ: κίνδυνος για νέο new deal από τον εκτροχιασμό του Ειδικού Λογαριασμού

1
14

Το new deal στις ΑΠΕ φαίνεται ότι δεν πετυχαίνει από μόνο του την εξάλειψη ούτε του ταμειακού ούτε του λογιστικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

Κι αν στην πρώτη περίπτωση ο «ένοχος» είναι γνωστός, δηλαδή η ΔΕΗ που επικαλείται υπερημερίες στην εξόφληση των λογαριασμών των καταναλωτών για να επιβαρύνει με τη σειρά της ασύμμετρα πολύ τις ΑΠΕ σε σύγκριση με τις συμβατικές πηγές ενέργειας, το πρόβλημα του λογιστικού ελλείμματος είναι πολυπαραγοντικό.

Παρότι δηλαδή με τον νόμο 4254/14 κουτσουρεύτηκαν ακόμα και αναδρομικά οι αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ειδικά φωτοβολταϊκά,τα μειωμένα έσοδα που προέκυψαν από την πώληση δικαιωμάτων άνθρακα, το γεγονός ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ που είχαν πάρει επιδότηση προέκυψαν λιγότεροι από τους προβλεπόμενους και η μειωμένη κατανάλωση ρεύματος -και κατά συνέπεια το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ- εκτροχιάζουν εκ νέου το λογαριασμό.

Ειδικότερα, ενώ το ΥΠΕΚΑ προέβλεπε μηδενισμό του ελλείμματος από το Δεκέμβριο του 2014, ο στόχος αυτός (που μάλιστα αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση για την αποφυγή λήψης επιπρόσθετων μέτρων) μετατίθεται ένα χρόνο μετά, το Δεκέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με το energypress δεν έχει τεθεί επίσημα θέμα νέου new deal, ωστόσο η πορεία του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ ανησυχεί τους παράγοντες της αγοράς, καθώς η τρόικα μπορεί να εγείρει νέες αξιώσεις.

—Τι είπε για τις ΑΠΕ ο Περιστέρης

Κατά τ” άλλα ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στο 25ο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υποστήριξε ότι μια νέα ώθηση στον κλάδο των ΑΠΕ προϋποθέτει την τακτοποίηση και κανονικοποίηση των πληρωμών προς τους παραγωγούς, αλλά και τη σταθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου.

Μάλιστα κατονόμασε ως ανταγωνιστικές ΑΠΕ πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχθεί η ελληνική ενεργειακή αγορά -μαζί με τον λιγνίτη- τα υδροηλεκτρικά, τα αιολικά και τη βιομάζα.

Την ανάγκη για εξάλειψη των υπερημεριών προς του φωτοβολταϊκούς παραγωγούς έχει επισημάνει και ο ΣΠΕΦ, ο οποίος παραδόξως -στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Περιστέρη- κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο ενδεχόμενο πρόσθεσης νέων φωτοβολταϊκών Μεγαβάτ στο δίκτυο.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Με δεδομένο ότι το ζήτημα δεν έχει τεθεί από την ΤΡΟΙΚΑ, ποιος ο λόγος να αναπαράγεται μια τέτοια είδηση την οποία κατασκεύασαν τα γνωστά παπαγαλάκια της αγοράς, energypress.gr?
    Τι προσφέρει στον κλάδο των ΑΠΕ η ανάπτυξη αυτής της φιλολογίας;
    Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε αν εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα, και ποια είναι αυτά;
    Οι παραγωγοί ΑΠΕ ήδη υφίστανται τις επιπτώσεις της έκνομης μονομερούς αθέτησης των συμβάσεων, ενώ οι υπερημερίες του ΛΑΓΗΕ δεν έχουν μειωθεί ανάλογα!
    Η κόκκινη γραμμή έχει προ πολλού ξεπεραστεί, τον λόγο πλέον θα έχουν δυναμικά μέτρα!

Comments are closed.