Ώρα Λίμα για το Κλίμα

0
10

Στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα έχουν στραφεί τα βλέμματα όλων όσοι ενδιαφέρονται για τις κλιματικές εξελίξεις, καθώς 190 αντιπροσωπίες από όλο τον κόσμο για δύο εβδομάδες θα συζητήσουν σχετικά με τις δεσμεύσεις κάθε χώρας στη μάχη εναντίον της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενόψει της κρίσιμης Διάσκεψης για το Κλίμα που θα λάβει χώρα στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2015.

Με τον σημερινό ρυθμό, ο πλανήτης κατευθύνεται προς μια καταστροφική -σύμφωνα και με τις παρούσες ενδείξεις- αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου τέσσερεις βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

«Ουδέποτε οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή ήταν τόσο φανεροί και οι επιπτώσεις τόσο ορατές», υπογραμμίζει η Κριστιάνα Φιγκέρες, εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς οι συζητήσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα του παγκόσμιου οργανισμού.

Στόχος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρέπει να είναι ο περιορισμός της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο. Ωστόσο είναι τεχνικά και οικονομικά δυνατό να αναληφθεί η πρόκληση αυτή, συμπέρανε η Διακυβερνητική Διάσκεψη Εμπειρογνωμόνων για την Εξέλιξη του Κλίματος στην έκθεσή της για ολόκληρο τον κόσμο που έδωσε στη δημοσιότητα φέτος. Σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε στο έδαφος σχεδόν τα δύο τρίτα των γνωστών αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Προκειμένου να αντικατασταθεί το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το αέριο, θα πρέπει επίσης να γίνουν μαζικές επενδύσεις σε παγκόσμια κλίμακα σε ΑΠΕ. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη Εμπειρογνωμόνων, οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια πρέπει να τριπλασιασθούν, ακόμη και να τετραπλασιασθούν από το 2010 μέχρι το 2050.

Θα πρέπει, επίσης, να συνεχισθούν οι μεγάλες πρόοδοι που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, τις μεταφορές και τις βιομηχανικές διαδικασίες, καθώς και να σταματήσει η καταστροφή των δασών. Για να επιτευχθεί η διατήρηση του ορίου των 2 βαθμών Κελσίου, κάθε χώρα πρέπει να ανακοινώσει ώς τα μέσα του 2015 «την εθνική συνεισφορά της» στην παγκόσμια προσπάθεια.

Από την πλευρά της, η Ευρώπη έθεσε πρόσφατα στόχο να μειώσει κατά 40% ώς το 2030 τις δικές της εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επίσης, σε μια πρωτοφανή συμφωνία, οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να τις μειώσουν κατά 26% ώς 28% από το 2005 ως το 2025 και η Κίνα ως αντάλλαγμα έθεσε για πρώτη φορά μια ημερομηνία (γύρω στο 2030) πέραν της οποίας θα αρχίσει να τις μειώνει.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι Ευρώπη, Κίνα και ΗΠΑ δεν επαρκούν για την ανάληψη επαρκών κλιματικών πρωτοβουλιών και μέτρων και ότι απαιτείται η συνδρομή και δέσμευση και άλλων μεγάλων ρυπαντών, αναδυόμενων και ανεπτυγμένων, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Αυστραλία.

econews

Σχόλια