Φωτοβολταϊκά: τι ζητά ο ΣΕΦ από τον Σαμαρά για τις εγγυημένες τιμές

0
10

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με την οποία ζητά τη διατήρηση των εγγυημένων τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά κατά το επόμενο έτος στα ίδια επίπεδα με το τρέχον.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΦ, «η αγορά φωτοβολταϊκών βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη, όχι μόνο με καινούργιες προκλήσεις και στόχους, αλλά δυστυχώς και με εξαιρετικά χαμηλές αποζημιώσεις της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά πράσινης ενέργειας, τόσο χαμηλές που δεν μπορούν να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων».

Ο ΣΕΦ χαρακτηρίζει «εξωπραγματικά χαμηλές» τις αποζημιώσεις που θα έχουν λαμβάνειν τα επόμενα χρόνια τα φωτοβολταϊκά (της τάξης των 60-65 €/MWh) και υποστηρίζει ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσο χαμηλές αποζημιώσεις προς την ηλιακή ενέργεια. Την ίδια ώρα η εγκατάσταση νέων έργων έχει παγώσει, από 1,43 Γιγαβάτ το 2013 σε 11 Μεγαβάτ το 2014 (κι ενώ ο εθνικός στόχος για το 2020 έχει ήδη υπερκαλυφθεί).

Ο σύνδεσμος επαναλαμβάνει προς τον πρωθυπουργό τα τρία γνωστά ερωτήματα:

*Γιατί μειώνεται η αποζημίωση των φωτοβολταϊκών, ενώ έχουμε πρακτικά μηδενικές εγκαταστάσεις.

*Γιατί ο ήλιος θα αποζημιώνεται το 2015 λιγότερο ακόμη και από το κόστος παραγωγής της λιγνιτικής κιλοβατώρας (59,93 €/MWh, με βάση πρόσφατη μελέτη της Booz&Co για λογαριασμό της ΔΕΗ).

*Γιατί δεν στηρίζουμε τα νέα φωτοβολταϊκά έργα, που, όπως δείχνει σχετική μελέτη του ΑΠΘ (Ιούνιος 2014), οδηγούν πλέον σε μείωση του συνολικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Έλληνα καταναλωτή.

Δεδομένου ότι με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, θα πρέπει από 1/1/2016 να περάσουμε σε ένα νέο καθεστώς ενίσχυσης των ΑΠΕ, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών ζητά, στη μεταβατική χρονιά 2015, να ισχύσουν για τα φωτοβολταϊκά οι τρέχουσες εγγυημένες τιμές του 2014 και όχι οι σημαντικά μικρότερες που προβλέπει για την επόμενη χρονιά η νομοθεσία.

Ο ΣΕΦ θεωρεί ότι η διατήρηση των αποζημιώσεων για το 2015 στα επίπεδα του 2014 (90 €/MWh για τα μεσαία και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα ή αλλιώς 9 λεπτά την κιλοβατώρα) δεν πρόκειται να οδηγήσει σε υπερθέρμανση της αγοράς (όπως αναφέραμε, με αυτή την αποζημίωση έχουμε σήμερα ελάχιστες εγκαταστάσεις, ενώ υπάρχει και σχετική πρόνοια της νομοθεσίας για ετήσιο πλαφόν στα νέα εγκατεστημένα μεγαβάτ). Με την πρόταση αυτή, τα φωτοβολταϊκά θα αποζημιώνονται λιγότερο από όλες σχεδόν τις τεχνολογίες, ΑΠΕ και συμβατικές (με εξαίρεση τους λιγνιτικούς σταθμούς).

«H μη υιοθέτηση της πρότασης αυτής οδηγεί ακόμη περισσότερες εταιρίες σε ασφυξία και πολλούς από τους εναπομείναντες εργαζόμενους σε αυτές στην ανεργία. Δυστυχώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Η πρόταση του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών απαιτεί την υπογραφή μιας απλής υπουργικής απόφασης για να εφαρμοστεί άμεσα. Ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία δεν θα αρνηθεί το εύλογο αίτημά μας» καταλήγει ο σύνδεσμος.

Σχόλια