«Ελληνικοί» χρυσοί καταλύτες υπόσχονται καθαρή ενέργεια

0
16

Νέοι καταλύτες που βασίζονται στον χρυσό μπορούν να αποτελέσουν μια ακόμα λύση για την παραγωγή καθαρής ενέργειας με την εφαρμογή τους σε οχήματα που τροφοδοτούνται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Τους πρωτοποριακούς καταλύτες ανέπτυξε ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής την ελληνίδα καθηγήτρια του Τμήματος Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Μασαχουσέτης, Μαρία Φλυτζάνη-Στεφανοπούλου. Μέλος της ερευνητικής ομάδας είναι επίσης ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Μάνος Μαυρικάκης από το Τμήμα Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Μάντισον του Ουισκόνσιν.

Οι καταλύτες αποτελούνται από μια μοναδική δομή επιμέρους διάσπαρτων ατόμων χρυσού, συνδεδεμένων μέσω οξυγόνου με άτομα νατρίου ή καλίου, πάνω σε ένα υπόστρωμα υλικών από πυρίτια (οξείδιο του πυριτίου). Όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδρογόνου, οι νέοι καταλύτες εμφανίζουν ανάλογη λειτουργικότητα και σταθερότητα με τους υπάρχοντες καταλύτες από νανοσωματίδια πολυτίμων μετάλλων πάνω σε σπάνιες γαίες.

Μάλιστα είναι πολύ φθηνότεροι καθώς χρειάζονται μικρότερες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων, ενώ η διασπορά ατόμων χρυσού ή πλατίνας σε υπόστρωμα οξειδίων κάποιου μετάλλου, όπως το πυρίτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί για νέου τύπου καταλύτες μέγιστης αποδοτικότητας, που μπορούν να λειτουργήσουν σε θερμοκρασίες έως 200 βαθμούς Κελσίου.

Οι νέοι καταλύτες μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου σε συσκευές και οχήματα που χρησιμοποιούν κυψέλες υδρογόνου, πράγμα που θα επιτρέψει την παραγωγή πιο καθαρής ενέργειας, προστατεύοντας το περιβάλλον. Επίσης θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τους συμβατικούς καταλύτες που χρησιμοποιούνται σε διάφορες χημικές διαδικασίες.

Όπως δήλωσε στο Science Express η κα. Φλυτζάνη-Στεφανοπούλου «δεδομένης της σπανιότητας των πολύτιμων μετάλλων και των εξωφρενικών δαπανών για την επεξεργασία των καυσίμων, αυτά τα νέα (καταλυτικά) συστήματα είναι πολλά υποσχόμενα για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων στο πεδίο της ενέργειας παγκοσμίως«.

H Μαρία Φλυτζάνη-Στεφανοπούλου είναι απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (EMΠ). Συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ, με μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Ταφτς από το 1994. Έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία για το έργο της, ενώ φέτος έγινε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής των ΗΠΑ.

Photo: Tufts

econews

Σχόλια