Η μεγαλύτερη μπαταρία ιόντων-λιθίου στον κόσμο έχει ισχύ 400 MW, δίνει “ελπίδα” στις ΑΠΕ

0
167

Δεν θα πάψουμε να τονίζουμε ότι η περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού έναντι των ορυκτών καυσίμων προϋποθέτει την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαλείπουσας παραγωγής.

Μια ακόμα εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση έρχεται από την “πράσινη” Πολιτεία των ΗΠΑ, την Καλιφόρνια, όπου η εταιρεία ανάπτυξης συσσωρευτών, κοινώς μπαταριών, AES Southland ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει στον πάροχο ενέργειας Southern California Edison τη μεγαλύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου στον κόσμο.

Πρόκειται για μια μπαταρία ισχύος 400 Μεγαβάτ που μπορεί να παράσχει 100 Μεγαβάτ ενέργειας για χρονικό διάστημα τεσσάρων ορών.

Εκτός από την υπερμπαταρία, η AES θα προμηθεύσει στην SCE μια Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου φυσικού αερίου, ισχύος 1.284 Μεγαβάτ και άλλες ενεργειακές μονάδες ισχύος 600 Μεγαβάτ.

Ρόλος της μπαταρίας είναι να αντικαταστήσει παλαιές μονάδες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν τη ζήτηση ενέργειας σε ώρες αιχμής. Με άλλα λόγια θα αντικαταστήσει μονάδες ακριβές, αλλά και με μεγάλο διάστημα απόκρισης.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AES “η επιλογή της Southern California Edison συμβάλλει στη δημιουργία ενός καθαρού δικτύου παροχής αδιάλειπτης ενέργειας και εκμεταλλεύεται την τεχνολογία της αποθήκευσης ως ταχεία και ευέλικτη πηγή ενέργειας μηδενικών εκπομπών”.

Η μπαταρία δεν πρόκειται  να συνδεθεί πριν από το 2021, αλλά σηματοδοτεί την έναρξη παρόμοιων έργων.

Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι πριν από δύο χρόνια η ανώτατη ισχύς σε συστήματα αποθήκευσης έφτανε τα 30 ως 40 Μεγαβάτ, στο εγγύς μέλλον οι αποδόσεις αναμένεται να εκτοξευτούν.

econews

Σχόλια