Η πρώτη τρισδιάστατη εκτύπωση στο διάστημα είναι γεγονός [video]

0
43

Η πρόσοψη της θήκης ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή αποτελεί το πρώτο προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης που κατασκευάστηκε ποτέ στο διάστημα.

Η εκτύπωση έλαβε χώρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η εγκατάσταση του εκτυπωτή έγινε στις 17 Νοεμβρίου 2014 από τον αστροναύτη Μπάρυ Γουίλμορ και η εκτύπωση ολοκληρώθηκε στις 24 του ίδιου μήνα. Οι εντολές απεστάλησαν στον εκτυπωτή από τη Γη και το υλικό που εκτυπώθηκε ήταν πλαστικό νήμα που έλιωσε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Πάνω στην πρόσοψη αναγράφεται «Made in Space». Σκοπός αυτής της πιλοτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης ήταν να αποδείξει ότι μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να κατασκευάζει ανταλλακτικά για τον ISS στο διάστημα χωρίς να απαιτείται η αποστολής τους από τη Γη.

Στο απώτερο μέλλον, αυτή η δυνατότητα θα αξιοποιηθεί ευρύτερα για τα διαστημικά ταξίδια και για την εγκατάσταση βάσεων σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους.

Προς το παρόν, ο ISS είναι το μόνο σημείο στο διάστημα, όπου μπορεί να δοκιμαστεί και να βελτιωθεί η τρισδιάστατη εκτύπωση. Τα πρώτα εκτυπωμένα στο διάστημα αντικείμενα θα εξεταστούν από ειδικούς της NASA το 2015, όταν θα επιστρέψουν στη Γη για ανάλυση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Σχόλια