Οι Ιάπωνες σκοτώνουν φάλαινες και μιλούν για “οικο-ιμπεριαλισμό”

0
53

Οι διεθνείς αντιδράσεις κατά του προγράμματος φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας συνιστούν “οικο-ιμπεριαλισμό”, ο οποίος μεταφράζεται σε επιβολή ενός συστήματος αξιών πάνω σε ένα διαφορετικό και βασίζεται στο συναίσθημα και όχι στην επιστήμη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ελέφαντες.

Την παραπάνω εξωφρενική (sic) άποψη εξέφρασε σήμερα 26 Νοεμβρίου ο κορυφαίος ιάπωνας αξιωματούχος σε θέματα φαλαινοθηρίας, Τζότζι Μορισίτα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Τόκυο αποκάλυψε τα σχέδιά του να αναλάβει εκ νέου το κυνήγι των φαλαινών του Νότιου Ωκεανού παρά την απόφαση διεθνούς δικαστηρίου που έκρινε αυτές τις πρακτικές ως παράνομες.

Τουλάχιστον, έχει μειωθεί ο αριθμός των κητωδών που θα πέσουν θύματα των ιαπωνικών καμακιών από 900 σε 333 ρυγχοφάλαινες.

Για να υποστηρίζει τα περί οικο-ιμπεριαλισμού, ο Μορισίτα, επίτροπος της Ιαπωνίας στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, δήλωσε ότι «αν ρωτήσεις τον μέσο Ιάπωνα για το θέμα θα σου απαντήσει ότι δεν τρώει το κρέας της φάλαινας, αλλά δεν του αρέσει άνθρωποι που τρώνε μοσχάρι και χοιρινό να του επιβάλλουν τι θα κάνει”.

Μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) το Τόκυο ακύρωσε τις επιχειρήσεις φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική και πραγματοποίησε επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας στον Βόρειο Ειρηνικό.

Η Ιαπωνία ισχυρίζεται ότι τα είδη των φαλαινών που κυνηγά δεν είναι απειλούμενα και ότι το κρέας της φάλαινας αποτελεί μέρος της διατροφικής κουλτούρας της χώρας.

econews

Σχόλια