Βιομιμητικά γάντια μετατρέπουν τους ανθρώπους σε σαμιαμίδια – Οι εφαρμογές [video]

0
13

Ένα ζευγάρι γάντια θα επιτρέπει σε ανθρώπους να αναρριχώνται σε κάθετες επιφάνειες ακόμα κι αν πρόκειται για τοίχους από γυαλί, κατασκεύασαν αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Η νέα πρωτοποριακή τεχνολογία αξιοποιεί τις ηλεκτροστατικές «δυνάμεις Βαν ντερ Βάαλς», οι οποίες υποχρεώνουν τα γειτονικά μόρια να έλκονται μεταξύ τους. Χάρη σε αυτές τις δυνάμεις, οι μικρές σαύρες έχουν εντυπωσιακές ικανότητες προσκόλλησης, σε βαθμό που μπορούν να κρεμούν ολόκληρο το σώμα τους στο κενό, κολλημένες σε μια επιφάνεια από ένα μόνο δάχτυλο του ποδιού τους.

Υιοθετώντας την ίδια αρχή, οι επιστήμονες δημιούργησαν μια συνθετική ξηρή συγκολλητική ουσία, πιο αποτελεσματική και από αυτήν που διαθέτουν τα σαμιαμίδια.

—Η επίδειξη

Στο πλαίσιο της επίδειξης ένας διδακτορικός φοιτητής βάρους 70 κιλών σκαρφάλωσε με επιτυχία πάνω σε έναν τοίχο από γυαλί ύψους 3,6 μέτρων.

Η επιφάνεια του ειδικού γαντιού σε κάθε χέρι και πόδι του ήταν 140 τετραγωνικά εκατοστά.

Έως τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να πετύχουν κάτι ανάλογο παρά μόνο σε πολύ μκρές επιφάνειες λίγων μόνο τετραγωνικών εκατοστών (η ικανότητα προσκόλλησης μειώνεται όσο αυξάνεται η επιφάνεια προσκόλλησης).

—Οι εφαρμογές

Η νέα αυτή τεχνολογία αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Z-Man το οποίο χρηματοδοτεί η Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου.

Με αρχή τον βιομιμητισμό το Ζ-Μαν αναζητά τρόπους ώστε οι αμερικανοί στρατιώτες να εξοπλιστούν με βοηθήματα αναρρίχησης εμπνευσμένα από τη φύση χωρίς να έχουν ανάγκη για σκάλες ή σκοινιά για να ανεβαίνουν κάθετους τοίχους.

Επίσης, η ομάδα του επικεφαλής της μελέτης Ελιοτ Χόουκς συνεργάζεται με το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (JPL) για να δημιουργήσει ρομπότ, τα οποία στα άκρα τους θα είναι εφοδιασμένα με την προσκολλητική ουσία.

Έτσι, οι αστροναύτες θα έχουν αυξημένη δυνατότητα κινήσεων και χειρισμών στο εξωτερικό ενός διαστημοπλοίου ή ενός δορυφόρου για επιδιορθώσεις και συντήρηση, περισυλλογή επικίνδυνων διαστημικών «σκουπιδιών» κ.ά.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας «Journal of the Royal Society Interface».

econews

Σχόλια