Νέος σεισμός 3,8 Ρίχτερ στη Χαλκίδα – Πού διαφωνούν οι σεισμολόγοι

0
13

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Χαλκίδας και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα σε συνέχεια του δίδυμου σεισμού των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους το φαινόμενο εκτονώνεται μέχρι στιγμής φυσιολογικά, ωστόσο δεν λείπουν και εκείνοι που εφιστούν την προσοχή και δεν αποκλείουν νέα σεισμική δόνηση.

—Διαφωνίες σεισμολόγων

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Άκης Τσελέντης δήλωσε κατηγορηματικά πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί με ασφάλεια το αν πρόκειται για την κύρια δόνηση και για το αν η σεισμική ακολουθία δείχνει εκτόνωση. Μάλιστα, ο καθηγητής ανέφερε πως η περιοχή έχει μεγάλη «σεισμική δυνατότητα» και πως θα πρέπει τουλάχιστον να έχει πολλούς μετασεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, ώστε να θεωρήσουμε ότι «το φαινόμενο εκτυλίσσεται ομαλά».

«Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μερικές ημέρες» τόνισε ο κ. Τσελέντης και εστίασε την προσοχή ειδικά στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι όπως είπε θα πρέπει να αποφύγουν για 1-2 μέρες τα παλιά σπίτια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν το βράδυ της Τρίτης και οι δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιου Λέκκα. Μιλώντας στο δελτίο του Mega, ανέφερε πως δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικό το πόσο καιρό μετά την πρώτη δόνηση, που στην περίπτωση αυτή ήταν ο διπλός σεισμός, μπορεί να ακολουθήσει μια δεύτερη μεγαλύτερη. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Κεφαλονιάς στις αρχές του 2014, όπου η δεύτερη ίδιου μεγέθους δόνηση ακολούθησε 8 ημέρες μετά την πρώτη.

Ωστόσο, ο καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών τονίζει ότι οι δίδυμοι σεισμοί προκλήθηκαν από την ενεργοποίηση μικρών παρακείμενων ρηγμάτων του ρήγματος της Αταλάντης, τα οποία « δεν έχουν τη δυνατότητα για μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Συνεπώς αυτό που αναμένουμε είναι μικρές σεισμικές δονήσεις που μπορεί να φτάσουν έως 5,2 ή και 5,3 Ρίχτερ. Είναι θετικό ότι αποσβένεται σιγά-σιγά η ενέργεια με τους μετασεισμούς που εκδηλώνονται».

Ο Ευθύμιος Λέκκας σημειώνει ότι δεν πρέπει να αναμένεται μεγάλος σεισμός από το ρήγμα της Αταλάντης στους επόμενους επτά έως εννιά αιώνες. «Το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει τον τελευταίο πριν από 110 χρόνια, το 1894. Από εκεί και πέρα δεν έχει προλάβει να γεμίσει ενέργεια. Γεμίζει ενέργεια κάθε 700, 800 έως και 900 χρόνια, συνεπώς έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης».

Δεν έχουμε καμιά ένδειξη για άμεσα επερχόμενο μεγάλο σεισμό από τον εστιακό χώρο του Ευβοϊκού Κόλπου δηλώνει από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας Βασίλειος Παπαζάχος. Όλη η χώρα μας είναι μια σεισμογενής περιοχή κι έτσι πρέπει να μάθουμε να ζούμε, σημείωσε και πρόσθεσε πως «εκτιμήσεις κάνουμε και εμείς οι σεισμολόγοι».

Αντίθετα, ο γιος του, καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, κινήθηκε στη γραμμή Τσελέντη λέγοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τον κύριο σεισμό και πρέπει να είμαστε επιφυλακτκοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Στη Χαλκίδα πάντως και τις γύρω περιοχές που ταρακουνήθηκαν περισσότερο από το σεισμό, η ζωή επανέρχεται στο κανονικό, καθώς δεν αναφέρθηκε η παραμικρή ζημιά.

econews

Σχόλια