Σεισμός 5,1 Ρίχτερ επί δύο κοντά στη Χαλκίδα

0
10

Διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή 76 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

H πρώτη δόνηση σημειώθηκε στη μια και πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα, στη μία και εννέα σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο στην περιοχή της Εύβοιας.

Ακολούθησαν δονήσεις μεγέθους 3,8 βαθμών έως και 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αισθητός μέχρι και τη Θεσσαλία

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική και ειδικά στην Αθήνα, στους νομούς Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας, αλλά και στη Θεσσαλία.

Ειδικότερα στην περιοχή της Λαμίας επικράτησε αναστάτωση καθώς το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαλεσίνας του νομού Φθιώτιδας και του Προκοπίου στο γειτονικό νομό Εύβοιας.

Η διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα,όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιου Λέκκα στο Twitter ο σεισμός προέρχεται από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι από τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το σεισμικό γεγονός βαίνει προς εκτόνωση, ενώ χαρακτηρίζει φυσιολογική την καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, ενώ και το Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδος ενημέρωσε πως και αυτό δεν έχει αναφορές για ζημιές.

Σχόλια