Τα διαδοχικά άλματα του Philae αποκάλυψε ο ESA

0
4

Μια εικόνα η οποία αποτυπώνει την πορεία του ρομπότ Philae της μη επανδρωμένης αποστολής Rosetta στον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Στις 15:14 το Philae ακούμπησε το έδαφος του κομήτη και, όπως έχει ανακοινωθεί,εξαιτίας της έλλειψης βαρύτητας έκανε κάνει ένα άλμα ύψους ενός χιλιομέτρου για να βρεθεί πέντε λεπτά αργότερα σε ένα δεύτερο σημείο. Ακολούθησε ένα δεύτερο άλμα για να βρεθεί σε τρίτο σημείο στις 15:23.

Στη συνέχεια και για διάστημα 20 λεπτών μετακινήθηκε πάνω στην επιφάνεια του κομήτη και κατέληξε σε σημείο που δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

Τελευταία φορά συνελήφθη από την κάμερα OSIRIS του Rosetta στις 15:43.

Εικάζεται ότι βρέθηκε στη άκρη μιας απότομης πλαγιάς, όπου δεν δέχεται επαρκή ποσότητα ηλιακού φωτός ώστε να τροφοδοτηθεί από τα ηλιακά πάνελ με τα οποία είναι εξοπλισμένο με συνέπεια οι μπαταρίες του να έχουν αδειάσει.

Τουλάχιστον, για όσο ήταν ενεργό, το όχημα προσεδάφισης πρόλαβε να μεταδώσει όλα τα δεδομένα διαχείρισης του, καθώς και τα επιστημονικά δεδομένα από τα στοχευμένα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των ROLIS, του COSAC, του Ptolemy, SD2 και του CONSERT. Αυτό ολοκλήρωσε τις μετρήσεις που προβλέπονταν για την τελική κατηγορία πειραμάτων στην επιφάνεια.

econews

Σχόλια