Διατροφή: Το φαγητό της μαμάς είναι πιο υγιεινό και λειτουργεί «εκπαιδευτικά»

0
31

Το σπιτικό φαγητό είναι πιο υγιεινό καθώς περιέχει λιγότερα σάκχαρα και θερμίδες επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι γνωρίζουμε εκ πείρας.

Αμερικανική έρευνα με επικεφαλής την Τζούλια Γούλφσον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς ανέλυσε στοιχεία από 9.000 άτομα ηλικίας άνω των 20 ετών που απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες σε διάστημα ενός μήνα.

Η έρευνα έδειξε ότι το 8% των ατόμων έτρωγαν στο σπίτι το πολύ μια φορά την εβδομάδα και αυτοί κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, 2.301 θερμίδες την ημέρα, 84 γραμμάρια λίπους και 135 γραμμάρια ζάχαρης. Από την άλλη, το 48% των ατόμων έτρωγαν σπίτι τους καθημερινά και αυτοί κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερες θερμίδες (2.164 ημερησίως), λιγότερο λίπος (81 γραμμάρια την ημέρα) και λιγότερη ζάχαρη (119 γραμμάρια).

Επιπλέον, όσοι έτρωγαν στο σπίτι τους τακτικά, κατανάλωναν πολύ λιγότερα κατεψυγμένα τρόφιμα και αποκτούσαν καλύτερες διατροφικές συνήθειες ακόμα και όταν έτρωγαν εκτός σπιτιού αφού απέφευγαν το γρήγορο φαγητό.

Συχνότερα, έτρωγαν εκτός σπιτιού όσοι δούλευαν πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα και ήταν οι ίδιοι που κινδύνευαν περισσότερο από παχυσαρκία.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όσοι μαγειρεύουν στο σπίτι τους, κάνουν πιο υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε την κοινή γνώμη για τα οφέλη του μαγειρέματος στο σπίτι και επίσης να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές όταν τρώνε έξω», δήλωσε η Τζούλια Γούλφσον.

Τα βασικά εμπόδια για το υγιεινό μαγείρεμα στο σπίτι σε τακτική βάση κρίθηκε ότι είναι η έλλειψη χρόνου και οι οικονομικοί και εργασιακοί περιορισμοί.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό διατροφολογίας «Public Health Nutrition« και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας.

econews

Σχόλια