Το Philae έμεινε από μπαταρία, διέκοψε επικοινωνία με τη Rosetta

0
5

Εξαντλήθηκε η μπαταρία του ρομπότ Philae που προσεδαφίστηκε την Τετάρτη στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο ή αλλιώςTchouri, (Τσούρι), όπως ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Με μήνυμα στο twitter,o ESA επιβεβαίωσε ότι το σήμα ανάμεσα στη Rosetta και το Philae έχει χαθεί και ότι δεν υπάρχει πλέον καμία επικοινωνία με το ρομπότ.

Η κατάσταση αδράνειας του ρομπότ μετά την πτώση της ισχύος της μπαταρίας του θα είναι για «απροσδιόριστο χρονικό διάστημα», όπως έχουν ήδη αναφέρει οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Το πρόβλημα προέκυψε διότι το τελικό σημείο αγκίστρωσης του Philae είναι διαφορετικό από εκείνο που προέβλεπε ο σχεδιασμός,την Αγκιλκία.

Συγκεκριμένα, το Philae εκτιμάται ότι βρίσκεται καρφωμένο στο χείλος μιας απότομης, αλλά και σκιερής πλαγίας με συνέπεια οι ηλιακοί συλλέκτες από τους οποίους θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί με ενέργεια να λαμβάνουν μόνο μιάμιση ώρα ηλιακού φωτός την ημέρα αντί για 6-7 ώρες. Στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την έκθεση στο ηλιακό φως, οι επιστήμονες του ESA άλλαξαν τη γωνία των συλλεκτών χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Πάντως στις 58 ώρες που έμεινε «ξύπνιο» στην επιφάνεια του κομήτη, το ρομπότ κατάφερε να συλλέξει πλήθος επιστημονικών δεδομένων.

To Philae εστάλη από το σκάφος Rosetta στον κομήτη, που βρίσκεται 511 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη.

econews

Σχόλια