Ο Philae στη σκιά, θα μείνει από μπαταρία – Η πρώτη πανοραμική εικόνα του κομήτη

0
14

philae-mpataria-118772Μετά από μια επεισοδιακή προσεδάφιση το ρομποτικό εργαστήριο Philae της αποστολής Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) κατάφερε να αγκριστρωθεί στην παγωμένη επιφάνεια του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, ωστόσο υπάρχουν ανησυχίες για τη διάρκεια ζωής της ηλιακής μπαταρίας που το τροφοδοτεί.

Το πρόβλημα είναι ότι το τελικό σημείο αγκίστρωσης του Philae είναι διαφορετικό από εκείνο που προέβλεπε ο σχεδιασμός, την Αγκιλκία. Συγκεκριμένα, το Philae εκτιμάται ότι βρίσκεται καρφωμένο στο χείλος μιας απότομης, αλλά και σκιερής πλαγίας με συνέπεια οι ηλιακοί συλλέκτες από τους οποίους θα τροφοδοτηθεί με ενέργεια όταν τελειώσουν οι μπαταρίες του την Παρασκευή να λαμβάνουν μόνο μιάμιση ώρα ηλιακού φωτός την ημέρα αντί για 6-7 ώρες.

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σύστημα προσγείωσης για να αναπηδήσει το ρομπότ και να απομακρυνθεί από τη σκιά, όμως ο ESA χρειάζεται να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες προτού προχωρήσει σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

Σύμφωνα με τον ESA τα άγκιστρα του μικρού ρομπότ δεν λειτούργησαν σωστά, με αποτέλεσμα να αναπηδήσει δύο φορές και να απομακρυνθεί από το σημείο της προσεδάφισής του, πάνω στον κομήτη .

Επιπλέον, μόνο δύο από τα τρία πόδια του Philae πατάνε στο έδαφος, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες μήπως αναποδογυρίσει εάν ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής δειγμάτων ή μήπως εκτιναχθεί στο διάστημα.

Το ενθαρρυντικό, όμως, είναι ότι η συσκευή έχει βυθιστεί σε βάθος τεσσάρων εκατοστών, μέσα σε κάποιο σχετικά μαλακό υλικό, και παραμένει σταθερό και υγιές, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Πάντως αυτή τη στιγμή ο Philae συλλέγει δεδομένα και μάλιστα έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες από τον κομήτη. «Ο Philae λειτουργεί καλά. Η μπαταρία του λειτουργεί καλά και τον τροφοδοτεί με ενέργεια», όμως κρίνοντας από τις φωτογραφίες που στέλνει, «βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε μία πλαγιά με μεγάλη κλίση», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φιλίπ Γκοντόν, επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) στην Τουλούζη.

philae-mpataria-118772 (2)Τώρα ελπίζουν ότι θα καταφέρει να συλλέξει στοιχεία από την επιφάνεια του κοήτη ώστε να δοθούν απαντήσει για τη γέννηση των πλανητών, της ζωής και του Ηλιακού Συστήματος.

—Aνίχνευσαν θερμότητα

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», το πιο ενδιαφέρον στοιχείο μέχρι στιγμής είναι ότι τα ραντάρ της συσκευής Philae ανίχνευσαν θερμότητα, άγνωστο όμως από πού προέρχεται, δεδομένου ότι οι επιστήμονες το μόνο που ξέρουν για τον συγκεκριμένο κομήτη είναι ότι πρόκειται για μία διαστημική χιονόμπαλα.

Αξιωματούχοι του Κέντρου Ελέγχου της ESA προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή της θερμότητας και την ίδια ώρα αναρωτιούνται τους λόγους για τους οποίους το Philae απέτυχε να ενεργοποιήσει τα δύο άγκιστρα, που θα το συγκρατούσαν σταθερό στην επιφάνεια.

—Υπό γερμανική διοίκηση

Λόγω της απόστασης των 510 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που χωρίζουν τον κομήτη 67P από τη Γη, ό,τι συμβαίνει στην αποστολή γίνεται γνωστό με καθυστέρηση μισής ώρας. Το πάνω «χέρι» της αποστολής το έχουν οι Γερμανοί. Το συνολικό κόστος της ευρωπαϊκής διαστημικής Rosetta αγγίζει το 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η συσκευή Philae, που απελευθερώθηκε από το σκάφος, είναι κατασκευασμένη από μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, με επικεφαλής τη γερμανική διαστημική υπηρεσία «DLR», ενώ το κέντρο ελέγχου της αποστολής βρίσκεται στο Ντάρμσταντ επί γερμανικού εδάφους.

Η συσκευή Philae φέρει εννέα όργανα (κάμερες, αισθητήρες κλπ), καθώς και ένα τρυπάνι που μπορεί να φτάσει σε βάθος 20 εκατοστών για τη συλλογή δειγμάτων. Τις επόμενες ημέρες, τα όργανα του Philae θα μετρήσουν την πυκνότητα και τις θερμικές ιδιότητες της επιφάνειας, θα αναζητήσουν περίπλοκα οργανικά μόρια, και θα εξετάσουν την αλληλεπίδραση του κομήτη με τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο, ένα συνεχές ρεύμα σωματιδίων που πηγάζουν από τον Ήλιο.

—Σκωπτική η NASA

H NASA επικρότησε την ευρωπαϊκή επιτυχία με ειρωνικό τρόπον τινά ύφος: «Πόσο θαραλλέο! Πόσο εντυπωσιακό! Έγινε το πρώτο βήμα για να εγκαταλείψει ο άνθρωπος τον πλανήτη Γη και να κατακτήσει το Ηλιακό Σύστημα. Βήματα όπως αυτό θα μας οδηγήσουν στον Άρη και το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα» αναφώνησε ο επικεφαλής επιστήμονας της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, Τζιμ Γκρην.

econews

Σχόλια