Τέλος καλό όλα καλά για το Philae – Οι πρώτες εικόνες της Rosetta από τον κομήτη [pics]

0
23

Το ρομπότ Philae της αποστολής Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) κατάφερε τελικά να αγκιστρωθεί στον κομήτη στον κομήτη  67P/Churyumov–Gerasimenko, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι χειριστές του ESA έχουν αποκαταστήσει την επικοινωνία με το ρομπότ, που στέλνει δεδομένα στη Γη μέσω της Rosetta. Προς το παρόν λαμβάνουν τις πρώτες εικόνες από τους βραχίονες του ρομπότ και το γύρω τοπίο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι αναλύσεις του εδάφους με σκοπό να δοθούν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα πάνω στη δημιουργία του διαστήματος και τη γέννηση της ζωής σε πλανήτες όπως η Γη.

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για την μακροπρόθεση σταθερότητα του ρομπότ αφού τα καμάκια που θα έπρεπε να το προσδέσουν σταθερά στην επιφάνεια του κομήτη δεν ενεργοποιήθηκαν με την προσεδάφιση.

Αναλυτικότερα, το πρώτο πρόβλημα εντοπίστηκε στον έναν από τους δύο πίσω προωστήρες που επρόκειτο να ενεργοποιηθούν κατά την προσεδάφιση, πιέζοντας το ρομπότ προς τα κάτω, μέχρι αυτό να προλάβει αγκιστρωθεί στην επιφάνεια με τρεις βίδες και δύο καμάκια. Στον έναν προωστήρα τα δύο καμάκια δεν λειτούργησαν.

Η προσεδάφιση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί με μία ταχύτητα περίπου 1 μ/δευτ, με ένα σύστημα προσγείωσης τριών ποδιών που θα απορροφούσε την ισχύ της πρόσκρουσης ώστε να προλάβει μια πιθανή αναπήδηση και μια βίδα πάγου σε κάθε πόδι που θα καρφωνόταν στην επιφάνεια.

Παράλληλα, δύο καμάκια θα πυροδοτούνταν και θα κλείδωναν τον ανιχνευτή πάνω στην επιφάνεια.

Ο κομήτης 67P απέχει περίπου 510 εκατομμύρια χλμ. από τη Γη. Εχει διάμετρο τέσσερα χλμ., κινείται με ταχύτητα 135.000 χλμ./ώρα και η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι μείον 70°C. Είναι κατάλοιπο από τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος, με ηλικία περίπου 4,6 δισ. ετών.

Το Philae μοιάζει με μικρό ψυγείο και έχει βάρος περίπου 100 κιλά. Είναι εξοπλισμένο με κάμερες, υπερσύγχρονα όργανα μέτρησης, τρυπάνια και ποικίλους αισθητήρες. Ειδικά οι τρεις επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για τη συλλογή πολύτιμου υλικού, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το «Philae» μετά θα σταματήσει τη δουλειά.

Εφοδιασμένο με ηλιακές μπαταρίες, το ρομποτικό σκάφος έχει αποστολή να πραγματοποιήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες πειράματα πάνω στα δεδομένα που συνέλεξε και να στείλει αναλύσεις στη Γη μέσω του μητρικού σκάφους «Rosetta», που εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη και λειτουργεί ως αναμεταδότης.

econews

Σχόλια