Γεωμηχανική: πώς τα αέρια του θερμοκηπίου αντισταθμίζουν τους "ηφαιστειακούς" χειμώνες

0
29

Όταν συμβαίνουν μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις, η ατμόσφαιρα κατακλύζεται από νέφη θειικών αερίων που εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία και συντελούν σε μείωση της θερμοκρασίας της Γης για αρκετούς μήνες.

Ερευνητές από τη Βρετανία και τη Νορβηγία υποστηρίζουν ότι ο ψεκασμός της ατμόσφαιρας με αέρια του θερμοκηπίου που δεν βλάπτουν το όζον μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των αυτών των νεφών που υπό μία έννοια προκαλούν χειμώνες διαρκείας.

Η γεωμηχανική, ως εκούσια αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, έχει μέχρι σήμερα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μια από τις κύριες τεχνικές της γεωμηχανικής είναι η εκτόξευση σωματιδίων θείου στη στρατόσφαιρα με σκοπό την παρεμπόδιση της ηλιακής ακτινοβολίας και την ψύξη της επιφάνειας της Γης. Ωστόσο, η υψηλή πιθανότητα παρενεργειών έχουν καταστήσει τη γεωμηχανική ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενη λύση για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

—Τα ηφαίστεια

Οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις ουσιαστικά εκτοξεύουν γιγάντια τέτοια νέφη σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Μια τέτοια έκρηξη ήταν αυτή του ηφαιστείου Ταμπόρα στην Ινδονησία πριν από 200 χρόνια, η οποία εκτιμάται πως ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων δέκα χιλιάδων ετών. Ως συνέπεια αυτής της έκρηξης τεράστια σύννεφα θειικών αερίων έκρυψαν τον ήλιο, μειώνοντας τη θερμοκρασία στη Γη για αρκετούς μήνες.

Ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και το νορβηγικό Κέντρο Διεθνούς Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας του Όσλο υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση επανάληψης ενός αντίστοιχου φαινομένου οι κλιματικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να ελεγχθούν με τη χρήση τεραστίων ποσοτήτων υδροφθορανθράκων (HFC). Η απελευθέρωση αυτών των αερίων θα ήταν αρκετή για την αύξηση της θερμοκρασίας και την εξισορρόπηση των συνεπειών της έκρηξης.

Οι HFC είναι παρόμοιοι με τους χλωροφθοράνθρακες (CFC), τα καταστροφικά χημικά που απαγορεύτηκαν από τα συστήματα ψύξης και σπρέι τη δεκαετία του 1980 λόγω των αρνητικών τους συνεπειών για την τρύπα του όζοντος. Ωστόσο οι επιστήμονες προτείνουν ένα συγκεκριμένο τύπο HFC που δεν μεγαλώνει την τρύπα του όζοντος και διασπάται φυσικά από την ατμόσφαιρα μετά από λίγα χρόνια.

Εξάλλου ο συγκεκριμένος τύπος με την ονομασία HFC-152a παράγεται ήδη βιομηχανικά για την κατασκευή πλαστικών, σύμφωνα με τον καθηγητή Κιθ Σάιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters.

Σχόλια