Rosetta: αποσυνδέθηκε με προβλήματα το Philae – Πώς θα αγκιστρωθεί στον κομήτη

0
10

Μετά από μια νύχτα κρίσιμων Go/No Go αποφάσεων, η Rosetta και το Philae έλαβαν θετική εντολή για να διαχωριστούν στην πρώτη επιχείρηση προσεδάφισης ανθρώπινης συσκευής σε κομήτη.

Κατά τη διάρκεια ελέγχων για την κατάσταση του οχήματος προσεδάφισης διαπιστώθηκε πως το ενεργό σύστημα καθόδου, που παρέχει την ώθηση αποφυγής αναπήδησης του οχήματος την ώρα της προσεδάφισης, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί.

Κατά την προσεδάφιση, το σύστημα προσγείωσης θα απορροφήσει τις δυνάμεις της προσγείωσης καθώς τα τρυπάνια του πάγου που βρίσκονται σε κάθε πόδι του οχήματος προσεδάφισης και ένα σύστημα που με καμάκια θα κλειδώσουν το Philae στην επιφάνεια. Παράλληλα, ο προωθητήρας στο πάνω μέρος του οχήματος προσεδάφισης θα το πιέζει προς τα κάτω για να αντισταθμίσει την ώθηση από τα καμάκια που θα το ωθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Ο προωθητήρας κρύου αερίου πάνω στο όχημα προσεδάφισης δεν φαίνεται να λειτουργεί συνεπώς κατά την προσγείωση θα πρέπει να βασιστούμε εξολοκλήρου στα καμάκια,» λέει ο Stephan Ulamec, διαχειριστής του Philae Lander του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής DLR.

«Θα χρειαστούμε λίγη τύχη για να μην προσεδαφιστούμε σε βράχο ή σε κάποια απότομη πλαγιά».

«Προέκυψαν διάφορα προβλήματα με τις δραστηριότητες του διαχωρισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά αποφασίσαμε να προχωρήσουμε. Η Rosetta ευθυγραμμίστηκε για διαχωρισμό», λέει ο Paolo Ferri, επικεφαλής των επιχειρήσεων της αποστολής της ESA.

Επομένως, παρόλο το δυνητικό πρόβλημα τη στιγμή της προσεδάφισης, ο διαχωρισμός θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο διαχωρισμός πραγματοποιήθηκε στο διάστημα στις 10:35 ώρα Ελλάδος, αλλά τα ραδιοσήματα από τον πομπό της Rosetta χρειάστηκαν 28 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα να φτάσουν στη Γη και να ληφθούν από το Κέντρο Ελέγχου της Αποστολής της Rosetta στο Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ, Γερμανία.

Οι αποφάσεις Go/No Go που οδήγησαν σε αυτό το κομβικό σημείο της αποστολής ξεκίνησαν εχθές το βράδυ στις 21:30 ώρα Ελλάδος, με την πρώτη από φαση να επιβεβαιώνει πως η Rosetta βρίσκεται στη σωστή τροχιά για να παραδώσει το Philae στην επιφάνεια του κομήτη στον επιθυμητό χρόνο.

Το δεύτερο Go δόθηκε στις 2:00 π.μ ώρα Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας πως οι εντολές ελέγχου του διαχωρισμού και της παράδοσης ολοκληρώθηκαν και είναι έτοιμες να μεταφορτωθούν στη Rosetta. Η εντολή Go επιβεβαίωσε επίσης πως η συνολική κατάσταση της Rosetta είναι καλή, και πως το τροχιακό όχημα είναι έτοιμο να επιχειρήσει.

Στις 03:35 π.μ ώρα Ελλάδος, επιβεβαιώθηκε και η κατάσταση του Philae, παρέχοντας την τελική επιβεβαίωση πως το όχημα προσεδάφισης είναι έτοιμο για την ιστορική προσγείωση στον κομήτη.

Ο τελικός ελιγμός από τη Rosetta έγινε στις 09:35 ώρα Ελλάδος και έφερε τη Rosetta σε μια απόσταση 22,5 χιλιομέτρων από το κέντρο του κομήτη και (511 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη) προκειμένου να γίνει ο διαχωρισμός.

Τον ελιγμό ακολούθησε η τελική Go/No Go εντολή που επιβεβαίωσε πως τα δυο διαστημικά σκάφη, η τροχιά, οι επίγειοι σταθμοί και οι ομάδες είναι έτοιμα για προσγείωση.

Μετά το διαχωρισμό, θα κάνουμε να ακούσουμε από το Philae για περίπου δύο ώρες, έως ότου το όχημα προσεδάφισης αποκτήσει δίαυλο επικοινωνίας με τη Rosetta. Το Philae δεν μπορεί να στέλνει απευθείας τα δεδομένα του στη Γη παρά μόνο μέσω της Rosetta.

Η κάθοδος στην επιφάνεια του Κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko (Tchouri) θα διαρκέσει γύρω στις επτά ώρες, συνεπώς η επιβεβαίωση μιας επιτυχούς προσεδάφισης αναμένεται σε ένα χρονικό διάστημα μιας ώρας ανάμεσα με κέντρο, στις 19:02 ώρα Ελλάδος.

«Είμαστε αγχωμένοι αλλά ενθουσιασμένοι», είπε ο Jean-Pierre Bibring, ο επικεφαλής επιστήμονας του οχήματος προσεδάφισης, κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης τύπου. «Δεν είναι κάθε μέρα που προσπαθούμε να προσεδαφιστούμε σε έναν κομήτη».

Ακολουθήστε ζωντανά το γεγονός: esa.int/rosetta.

Εάν όλα πάνε καλά και ξεπερασθούν όλα τα τεχνικά ρίσκα του εγχειρήματος, ο Philae και τα δέκα όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν περίπου δύο ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να καταστραφεί από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ήλιο.

Όποια και να είναι η τύχη του μικρού ρομπότ, το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο, τον Αύγουστο.

econews

Σχόλια