Κλιματική Αλλαγή και πληθυσμιακή αύξηση αφάνισαν τον πολιτισμό των Ασσυρίων

1
47

Γνωρίζαμε ότι οι κλιματικές αλλαγές που έχουν συμβεί κατά περιόδους στη Γη δεν έχουν εξαφανίσει μόνο είδη της χλωρίδας και της πανίδας, αλά και ολόκληρους πολιτισμούς.

Για παράδειγμα, η παρατεταμένη ξηρασία ήταν σύμφωνα με γαλλική έρευνα η αιτία της εξαφάνισης σημαντικών πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και ο Μυκηναϊκός, γύρω στα 1200 π.Χ.

Μια νέα μελέτη, που συνυπογράφουν ο ανθρωπολόγος Αντάμ Σνάϊντερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Σαν Ντιέγκο και ο Σελίμ Ανταλί του Κέντρου Πολιτισμών της Ανατολίας του Πανεπιστημίου Κοτς της Κωνσταντινούπολης δείχνει ότι η ξηρασία ήταν επίσης η αιτία εξαφάνισης και του πολιτισμού των Ασσυρίων.

Ο ασσυριακός πολιτισμός αναπτύχθηκε στη γεωγραφική περιοχή που σήμερα καταλαμβάνεται από τη Συρία και το βόρειο Ιράκ.

Τον 9ο αιώνα π.Χ. η Ασσυριακή αυτοκρατορία, ξεκινώντας από το σημερινό βόρειο Ιράκ, άρχισε να επεκτείνεται συνεχώς στο μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας Εγγύς Ανατολής, φθάνοντας στο απόγειό της στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ., οπότε είχε γίνει πλέον η κυρίαρχη στρατιωτική και πολιτική υπερδύναμη στην περιοχή. Όμως έως το τέλος του ίδιου αιώνα οι Ασσύριοι γνώρισαν μια ραγδαία εξασθένηση, κάτι που μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγάλα μυστήρια της αρχαίας ιστορίας, το οποίο συνεχίζει να απασχολεί τους ερευνητές.

Το 612 π.Χ. η ασσυριακή πρωτεύουσα Νινευί -κοντά στη σημερινή Μοσούλη– καταστράφηκε από μια συμμαχία Βαβυλωνίων και Μήδων και έκτοτε οι Ασσύριοι εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο. Οι περισσότεροι επιστήμονες τείνουν να αποδίδουν την ταχεία κατάρρευση των Ασσυρίων σε εσωτερικές πολιτικές και στρατιωτικές συγκρούσεις. Πίσω από αυτές όμως κρύβονται η απότομη αύξηση του πληθυσμού (λόγω της μετεγκατάστασης πληθυσμών από τις γειτονικές κατακτημένες περιοχές) και οι παρατεταμένες ξηρασίες που έπληξαν τις καλλιέργειες και αποσταθεροποίησαν το ασσυριακό καθεστώς λόγω έλλειψης πόρων.

Τα πιο πρόσφατα κλιματικά
 δεδομένα για εκείνη την εποχή δείχνουν ότι επικράτησε ολοένα μεγαλύτερη ξηρασία στην Εγγύς Ανατολή κατά το δεύτερο ήμισυ του 7ου αιώνα π.Χ. Η κατάσταση έφθασε στο χειρότερο σημείο το 657 π.Χ., όταν μια τρομερή ξηρασία έπληξε την Ασσυριακή αυτοκρατορία, υποσκάπτοντας την πολιτική και οικονομική σταθερότητά της μέσα σε μία μόλις πενταετία. Οι εμφύλιοι πόλεμοι που αναπόφευκτα ακολούθησαν, έδωσαν τη χαριστική βολή.

Δεδομένου ότι και οι σύγχρονες κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με αντίστοιχες προκλήσεις -υπερπληθυσμός και Κλιματική Αλλαγή- οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις παγκόσμιες εξελίξεις που αυτές προοιωνίζονται.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και σήμερα υπάρχουν οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες οι οποίοι για παρόμοιες αιτίες μεταναστεύουν λόγω έλλειψης ή υποβάθμισης των φυσικών πόρων…Αυτοί δεν είχαν τότε ούτε τα μέσα να προβλέψουν την εξέλιξη ούτε τον τροπο να μετακινηθούν κάπου σύντομα με ασφάλεια και αυτά ίσως παίξαμε ρόλο στον αφανισμό τους…

Comments are closed.