«Ανεπιθύμητα» τα φωτοβολταϊκά – «Ασχημαίνουν» (μετά τα αιολικά) τη βρετανική εξοχή

0
6

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα θεωρούνται ανεπιθύμητα από τη βρετανική κυβέρνηση όπως δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ.

Μιλώντας στη σήμερα (6/11) το πρωί στη Βουλή των Κοινοτήτων, η κα. Ραντ επανέλαβε ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να στρέψει τα επενδυτικά κεφάλαια προς τα φωτοβολταϊκά σε στέγες και όχι στα επίγεια πάρκα.

Όπως δήλωσε η Ραντ, τα φωτοβολταϊκά πάρκα “δεν είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτα, καθώς προχωράει η ανάπτυξη του κλάδου” και “θα πρέπει να εγκαθίστανται σε στέγες, οικιακές και τις επαγγελματικές και όχι στην όμορφη και καταπράσινη εξοχή”.

Ωστόσο, αρνήθηκε να προσυπογράψει τον χαρακτηρισμό “άσχημα” που χρησιμοποίησε η γραμματέας Περιβάλλοντος Λις Τρας λέγοντας ότι αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο.

Τα σχόλια της Ραντ ήρθαν ως απάντηση στην παρέμβαση της σκιώδους υπουργού Περιβάλλοντος των Εργατικών, Τζούλι Έλιοτ, η οποία αναρρωτήθηκε εάν έμεινε κάποια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που να υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση μετά τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα επίγεια αιολικά και την περικοπή τους για τα φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας από τον Απρίλιο του 2015.

—Αντίστοιχες ενστάσεις για τα αιολικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεύμα που αντιτίθεται στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ -και συγκεκριμένα αιολικών και φωτοβολταϊκών- στη βρετανική εξοχή με το επιχείρημα της αλλοίωσης του χαρακτήρα της είναι αρκετά ισχυρό.

Το 2012 έκθεση της πρωτοβουλίας για την προστασία της βρετανικής υπαίθρου “Campaign to Protect Rural England (CPRE)”, έκανε λόγο για την αρνητική επίδραση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο φυσικό τοπίο και περιβάλλον.

Η έκθεση επισήμαινε ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές φυσικού κάλλους διαταράσσει το οικοσύστημα και καλεί προς χάραξη μιας περιβαλλοντικά φιλικής στρατηγικής στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρίγκηπας Κάρολος είχε κάποτε αποκαλέσει (το μακρυνό 2004) τα αιολικά πάρκα ως “απαίσιo λεκέ στο φυσικό τοπίο”, τα χαρακτήρισε “αχρείαστα” και την εγκατάστασή τους “ντροπή”.

econews

Σχόλια