Ρυπαντές, γεροντοκρατία και συμφέροντα δεν θα ανακόψουν τις ΑΠΕ

0
4

Ανάμεικτα συναισθήματα άφησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους κλιματικούς στόχους των χωρών-μελών. Από τη μια πλευρά η απόφαση για μείωσης των ρύπων κατά 40% χαρακτηρίζεται ως «γενναία» πόσω μάλλον όταν σε αυτή συναίνεσαν 28 χώρες.

Από την άλλη  ο στόχος για διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 27% ως το 2030 χαρακτηρίζεται χαμηλός και ασύμβατος με αυτόν της μείωσης των εκπομπών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης Τόμας Μπέκερ, οι Βρυξέλλες από τη μια πλευρά υιοθέτησαν έναν γενναίο στόχο και από την άλλη εγκατέλειψαν την πράσινη ενέργεια στην πιο σημαντική στιγμή.

Ο κ. Μπέκερ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έριξαν το γάντι στους μεγάλους ρυπαντές, όπως η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ και στη «γεροντοκρατία», όπως τη χαρακτήρισε, των χωρών της Μέσης Ανατολής, ενόψει των επικείμενων διασκέψεων για το Κλίμα με αποκορύφωμα εκείνη του Παρισιού το Δεκέμβριο του 2015..

Παρόλα αυτά, ο απογοητευτικός στόχος για 27% ΑΠΕ ως το 2030 δεν πρόκειται να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που χρειάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία και εκφράζει μια έλλειψη φιλοδοξίας για τα κράτη-μέλη ως προς την υιοθέτηση των ανανεώσιμων και εγχώριων πηγών ενέργειας.

Ο κ. Μπέκερ προσθέτει λέγοντας ότι «ελπίζω η νέα Επιτροπή υπό τον πρόεδρο Γιούνκερ να μοιράζεται αυτές τις ανησυχίες. Η συμφωνία έρχεται ενάντια στο όραμα για ηγεσία της Ευρώπης στις ΑΠΕ και δεν πρέπει να παρεμποδίσει τις επενδύσεις του κλάδου μέσα στα επόμενα 15 χρόνια” και καταλήγει με ότι το κύμα των ΑΠΕ δεν πρόκειται να ανακοπεί.

econews

Σχόλια