Ο Πάπας Φραγκίσκος μετά τον Τσίπρα συναντάει τον Δαρβίνο

0
7

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Πάπας Φραγκίσκος προχώρησε σε μια ακόμα πρωτοβουλία που προκαλεί παγκόσμια αίσθηση: δήλωσε δημοσίως ότι η Καθολική Εκκλησία δεν διακρίνει καμία σύγκρουση ανάμεσα στην επιστήμη και τη θρησκεία και ότι αποδέχεται την άποψη ότι το Σύμπαν γεννήθηκε από μια Μεγάλη Έκρηξη παρά από όσα αναφέρονται στη Γένεση, το πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης.

Παρότι δεν είναι ο πρώτος Πάπας της Ρώμης που ενστερνίζεται το μέρος της επιστήμης σε συγκεκριμένο θέμα, είναι ο πρώτος που παραδέχεται ανοιχτά ότι ο άνθρωπος προέρχεται από άλλα είδη, σηματοδοτώντας μια θεμελιώδη αλλαγή στη στάση της Καθολικής Εκκλησίας..

Στο παρελθόν, με αυτή την ανοιχτή παραδοχή είχε φλερτάρει ο Πάπας Πίος ο 12ος που είχε αναγνωρίσει την πιθανότητα οι άνθρωποι να προέρχονται από τους πιθήκους. Ωστόσο, αυτή η δήλωση αποτελούσε μάλλον κίνηση τακτικής καθώς ο ίδιος Πάπας έγραφε σε κείμενο για την προέλευση του ανθρώπου (Humani Generis) ότι ορισμένοι υποστηρίζουν απερίσκεπτα και αδιάκριτα ότι η θεωρία της εξέλιξης των ειδών, η οποία δεν έχει αποδειχθεί πλήρως ακόμα και από τις φυσικές επιστήμες, εξηγεί την προέλευση τω πάντων και θρασύτατα πρεσβεύουν τη μονιστική και πανθεϊστική άποψη ότι ο κόσμος βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη».

Ο Πάπας Φραγκίσκος από την άλλη πλευρά φαίνεται αποφασισμένος να εξοικειώσει την Καθολική Εκκλησία με το πνεύμα του 21ου αιώνα είτε υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων είτε καταδικάζοντας τον καπιταλισμό και τα δεινά που επιφέρει.

Τα σχόλια για τη θεωρία της εξέλιξης που πρώτος διατύπωσε ο Κάρολος Δαρβίνος έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών. «Όταν διαβάζουμε την ιστορία της δημιουργίας στη Γένεση κινδυνεύουμε να παρανοήσουμε τον θεό με μάγο που κρατά στο χέρι ένα μαγικό ραβδί, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Δημιούργησε τα όντα και τα άφησε να εξελιχθούν σύμφωνα με τους εσωτερικούς νόμους που έδωσε στο καθένα ώστε να εξελιχθούν ως την ωριμότητά τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Η εξέλιξη της φύσης δεν είναι ασύμβατη με την έννοια της δημιουργίας αφού η ίδια η εξέλιξη προϋποθέτει τη δημιουργία των εξελισσόμενων ειδών» πρόσθεσε.

Τέλος, ανάφερε ότι η Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης είναι η πιο πιθανή εξήγηση της γέννησης του σύμπαντος, παρότι δεν απέκλεισε μια πνευματική επιρροή.

econews

Σχόλια