Φωτοβολταϊκά: ικανοποίηση και αναμονή από τον Ήλιο για το net-metering

0
10

Σχετικά με τη γνωμοδότηση και τις τροποποιήσεις που προτείνει η ΡΑΕ στην Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του net metering, ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ θα ήθελε να εκφράσει τη συγκρατημένη ικανοποίηση του, δεδομένου ότι υιοθετείται ένα μεγάλο μέρος από τις πάγια διατυπωμένες θέσεις του.

Απομένει όμως να δούμε και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΚΑ, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου.

Εν’ αναμονή της τελικής Υπουργικής Απόφασης αλλά και των νομοθετικών ρυθμίσεων, ο Σύνδεσμος θα αποστείλει εγγράφως τα σχόλια του και τις προτάσεις του στην Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ανανεώνοντας παράλληλα και το πάγιο αίτημα συνάντησης τόσο με τον Υφυπ. κο Α. Παπαγεωργίου όσο και με τον Υπ. κο Γ. Μανιάτη.

—Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ

Θετικές αλλαγές στις ρυθμίσεις για την αυτοπαραγωγή εισηγείται και η ΡΑΕ καθιστώντας την πιο ελκυστική για τους δυνητικούς επενδυτές

Τα βασικά σημεία αλλαγών είναι τα εξής:

– Διπλασιάζεται η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς από 10Kιλοβάτ σε 20 Κιλοβάτ. Εναλλακτικά, η ισχύς μπορεί να είναι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος του πελάτη με τον ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που οδηγεί, σε κάποιες εμπορικές συνδέσεις, σε δυνατότητα εγκατάστασης ακόμα μεγαλύτερης ισχύος.

– Επεκτείνεται η δυνατότητα αυτοπαραγωγής με net-metering και στη Μέση Τάση και όχι μόνον στη Χαμηλή.

– Δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην εγκατάσταση έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνον στέγες, αλλά και πέργκολες, γκαράζ, κήποι, ακόμα και όμορα οικόπεδα.

 

 

Σχόλια