Παγωμένοι χειμώνες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

2
23

Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διαμορφωθούν τον φετινό χειμώνα στο βόρειο Ημισφαίριο κι ενώ κανείς θα περίμενε το αντίθετο, μια νέα επιστημονική έρευνα τους συνδέει με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Geoscience συνδέει τους ιδιαιτέρως δριμείς χειμώνες με την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο και του Εθνικού Ινστιτούτου Πολικής Έρευνας της Ιαπωνίας συνέδεσαν τους ψυχρούς χειμώνες με την ταχεία τήξη των πάγων της Αρκτικής, η οποία έχει προκληθεί από την παγκόσμια υπερθέρμανση τις τελευταίες δεκαετίες.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τα πιο εξελιγμένα υπολογιστικά μοντέλα πάνω στο αντικείμενο και κατέληξε πως οι πιθανότητες σφοδρών χειμώνων στην Ευρώπη και τη βόρεια Ασία έχει διπλασιαστεί ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Καθώς οι πάγοι λιώνουν, απελευθερώνουν νερό, το οποίο καθώς είναι αρκετά πιο σκούρο απορροφά μεγαλύτερες ποσότητες θερμότητας. Το θερμότερο νερό στη συνέχεια θερμαίνει τον αέρα ακριβώς από πάνω του και αποδυναμώνει τα υψηλά ρεύματα αέρα που καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό τον καιρό.

Η αποδυνάμωση των ρευμάτων κάνει τα επιμέρους καιρικά συστήματα να μένουν σχετικά στάσιμα και να τραβάνε ψυχρό αρκτικό αέρα πάνω από την Ευρώπη και τη βόρεια Ασία για μακρές περιόδους κάθε φορά. Τη θεωρία αυτή επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι όλοι οι πρόσφατοι κρύοι χειμώνες συμπίπτουν με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αρκτικών θαλάσσιων πάγων.

«Η εμφάνιση των τελευταίων συχνών ιδιαίτερα ψυχρών χειμώνων στην Ευρασία οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την παγκόσμια υπερθέρμανση», δήλωσε ο καθηγητής Μασάτο Μόρι, επικεφαλής της έρευνας. Ο Μόρι εκτιμά πως οι ψυχροί χειμώνες θα συνεχιστούν για αρκετές δεκαετίες, αυξάνοντας τη συχνότητά τους, αλλά εντέλει η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει συνολικά τόσο πολύ που θα αντισταθμιστεί το φαινόμενο.

econews

2 Σχόλια

  1. Οι επιστήμονες νομίζω ότι προσπαθούν να δικαιολογήσουν την λάθος εκτίμηση για την επερχόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη. Χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω ότι δεν έχουν λάβει υπόψη τους , ακόμη έναν παράγοντα που λέγεται έξαρση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην γή. Η ηφαιστειακή τέφρα περιέχει και γυαλί και δεν αφήνει την ηλιακή ακτινοβολία να περάσει στην γη. Αυτό μειώνει την θερμοκρασία του πλανήτη. Η εποχή των παγετώνων απο κάτι τέτοιο προήλθε, όπως και σε επιστημονικά δεδομένα αναφέρεται. Ας προσέξουν και αυτόν τον παράγοντα.

  2. Επίσης να επισημάνω , ότι η ιστοσελίδα παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα (διακόπτεται συχνά)

Comments are closed.