Ο Γανυμήδης μετέτρεψε τον Δία σε Κύκλωπα – Μάτι στο κέντρο της Ερυθράς Κηλίδας

0
29

Μια εκπληκτική εικόνα συνέλαβε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA όταν ο δορυφόρος του πλανήτη Δία, Γανυμήδης, πέρασε μπροστά από τη «Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα», τη μόνιμη «υπερκαταιγίδα» που εξελίσσεται στο νότιο ημισφαίριο του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Η σκιά του Γανυμήδη όταν έπεσε πάνω στην ερυθρά κηλίδα του Δία μετέτρεψε τον πλανήτη σε Κύκλωπα αφού σχηματίστηκε ένα μυστηριώδες μάτι στην επιφάνειά του.

Η ερυθρά κηλίδα του Δία είναι μεγαλύτερη από τη Γη και προκαλείται από μία συνεχή θύελλα τεραστίων διαστάσεων.

Η κηλίδα έχει πλέον διάμετρο σχεδόν 16.500 χιλιομέτρων, έναντι περίπου 12.700 χιλιομέτρων της διαμέτρου της Γης.

Η ερυθρά κηλίδα του Δία συρρικνώνεται κατά περίπου 1.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο. Στο τέλος του 19ου αιώνα, εκτιμάτο ότι είχε διάμετρο σχεδόν41.000 χιλιομέτρων (αρκετά μεγάλη για να χωρέσει τρεις πλανήτες σαν τη Γη), ενώ το 1979-80, όταν τα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 πέρασαν από τη “γειτονιά” του Δία, η διάμετρός της είχε μειωθεί στα 23.300 χιλιόμετρα.

Η κηλίδα του Δία όχι μόνο συρρικνώνεται, αλλά αλλάζει και σχήμα αφού από ελλειπτική γίνεται στρογγυλή.

Η θύελλα που προκαλεί την κηλίδα στο νότιο ημισφαίριο του Δία δεν είναι παρά ένας αντικυκλώνας υψηλών πιέσεων που βρίσκεται 22 μοίρες νότια του ισημερινού του γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος  και δίνει στην περιοχή αποχρώσεις κίτρινου, πορτοκαλί και άσπρου. Οι άνεμοι που επικρατούν στο εσωτερικό της φτάνουν σε ταχύτητες αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων ανά ώρα, ισχυρότεροι από οποιονδήποτε άνεμο στον πλανήτη μας.

Προς το παρόν οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν τις αιτίες πίσω από τη συρρίκνωση της κηλίδας. Οι ερευνητές σχεδιάζουν νέες μετρήσεις για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει στην ταραχώδη ατμόσφαιρα του Δία και πιθανώς απορροφά την ενέργεια της κηλίδας, με συνέπεια αυτή να μικραίνει συνεχώς.

Την εξέλιξη της κηλίδας παρακολουθούν αστρονόμοι, με επικεφαλής την Έιμι Σάιμον του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA

econews

Σχόλια