Η πρωταγωνίστρια Rosetta, ο βρωμερός κομήτης και οι ωκεανοί [video]

0
26

Στην ολιγόλεπτη ταινία με τίτλο «Ambition» (Φιλοδοξία) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) πρωταγωνιστεί η αποστολή Rosetta την ώρα που νέες αναλύσεις δείχνουν ότι ο προορισμός της που δεν είναι άλλος από τον παγωμένο κομήτη 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko είναι μια χιονόμπαλα που αναδίδει απόκοσμες οσμές.

—Ο βρωμερός κομήτης

Συγκεκριμένα, οι φασματοσκοπικές αναλύσεις της αποστολής Rosetta αποκαλύπτουν ότι ο κομήτης 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko εκπέμπει πτητικές ενώσεις που περιέχουν αμμωνία, μεθάνιο, μεθανόλη, φορμαλδεΰδη, υδρόθειο, υδροκυάνιο, διοξείδιο του θείου και δισουλφίδιο του άνθρακα.

«Το άρωμα του 67P/C-G είναι αρκετά δυνατό, με την οσμή σάπιων αβγών (υδρόθειο) και στάβλου (αμμωνία) και τη διαπεραστική, αποπνικτική μυρωδιά της φορμαλδεΰδης» λέει η Κάθριν Άλτβεγκ, επιστημονική υπεύθυνη του φασματόμετρου Rosina στο Rosetta.

«Όλα αυτά αναμειγνύονται με την αμυδρή, πικρή οσμή του υδροκυάνιου, η οποία θυμίζει αμύγδαλο. Προσθέστε και μια δόση αλκοόλης (μεθανόλη), μαζί με τη μυρωδιά του διοξειδίου του θείου που παραπέμπει σε ξύδι, καθώς και μια τζούρα της αρωματικής οσμής του δισουλφιδίου του θείου, και καταλήγετε στο «άρωμα» του κομήτη μας» συνεχίζει.

Όλες αυτές οι δύσοσμες ουσίες υπάρχουν στην κόμη του 67P/C-G μόνο σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, ενώ τα αέρια που κυριαρχούν είναι οι υδρατμοί, το μονοξείδιο και το διοξείδιο του άνθρακα.

Παρόλα αυτά, «αν μπορούσατε να μυρίσετε τον κομήτη, μάλλον θα ευχόσασταν να μην το είχατε δοκιμάσει» λέει η Άλτβεγκ.

Η χημική ανάλυση της κόμης θα επιτρέψει στους ερευνητές της αποστολής να προσδιορίσουν τη σύσταση του 67P/C-G, ο οποίος προέρχεται από τη λεγόμενη Ζώνη του Κάιπερ, έναν δακτύλιο σωμάτων από πάγο που εκτείνεται πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα.

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή Rosetta θα απελευθερώσει το όχημα προσεδάφισης Philae, στην κύρια τοποθεσία προσγείωσης στον κομήτη 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko στις 12 Νοεμβρίου, στην πρώτη παρόμοια προσπάθεια που έγινε ποτέ.

Η θέση προσεδάφισης του Philae, σήμερα γνωστή ως Θέση J που βρίσκεται στον μικρότερο από τους δύο «λοβούς» του κομήτη, επιβεβαιώθηκε στις 14 Οκτωβρίου μετά από μια συνολική επιθεώρηση της κατάστασης.

Από τη στιγμή της άφιξης, η αποστολή έχει διεξάγει μια πρωτοφανή έρευνα και επιστημονική ανάλυση του κομήτη, ο οποίος αποτελεί ένα απομεινάρι από τις πρώτες φάσεις της ιστορίας του Ηλιακού Συστήματος που ξεκίνησε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές θέλουν να συγκρίνουν τον 67P/C-G με κομήτες όπως ο Siding Spring, ο οποίος πέρασε πρόσφατα σε μικρή απόσταση από τον Άρη, και προέρχεται όχι απο τη Ζώνη του Κάιπερ αλλά από το πιο μακρινό Νέφος του Όορτ, ένα γιγάντιο, σφαιρικό σύννεφο από κομήτες με διάμετρο σχεδόν ένα έτος φωτός.

Δεδομένου ότι οι κομήτες θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια, η σύγκριση θα μπορούσε να δώσει νέα στοιχεία για τις διαδικασίες σχηματισμού των πλανητών.

Ίσως μάλιστα δώσει απάντηση στο μεγάλο ερώτημα του εάν οι κομήτες έφεραν στη Γη το νερό της, ίσως και τα βασικά συστατικά της ζωής.

—Ταινία η Rosetta

Με μια ταινία μικρού μήκους, διάρκειας 6:39 λεπτών, ο ESA θέλει να καταδείξει τον φιλόδοξο στόχο που έχει η διαστημική αποστολή Rosetta, αλλά και για ποιον λόγο πιθανόν να αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης.

Στο φιλμ με τίτλο Ambition («Φιλοδοξία») συμμετέχουν ο Άινταν Γκίλεν, γνωστός για το ρόλο του Λόρδου Μπέλις στη δημοφιλή σειρά Game of Thrones, και η Έιλινγκ Φρανσιόζι. Οι δύο ηθοποιοί υποδύονται τον δάσκαλο και τη μαθήτρια αντίστοιχα, σε έναν εξωγήινο «κόσμο» στο μακρινό μέλλον, όπου συζητούν για την παρουσία νερού στους πλανήτες και τη δημιουργία ζωής.

—Το νερό και οι κομήτες
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι οι κομήτες που συνετρίβησαν στη Γη έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση των ωκεανών. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις πως οι κομήτες περιέχουν τα βασικά «συστατικά» των έμβιων οργανισμών, δηλαδή οργανικά μόρια.

Έτσι, αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η πτώση ενός τέτοιου διαστημικού βράχου ήταν η αιτία που δημιουργήθηκε ζωή στον πλανήτη μας. Μια θεωρία που θα ελέγξει η αποστολή με την ανάλυση της χημικής σύστασης του 67 Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, δίνοντας έτσι πιθανόν νέα στοιχεία που να «φωτίζουν» την προέλευση της ζωής στη Γη.

Το φιλμ γυρίσθηκε στην Ισλανδία από τον Πολωνό σκηνοθέτη Τόμεκ Μπαγκίνσκι, ο οποίος το 2003 κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους με το Katedra. Εκτός από τον ιστότοπο της ESA και το «κανάλι» της στο YouTube, το Ambition έχει «ανέβει» στην υπηρεσία της Google και από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας, ο οποίος έχει προσθέσει ελληνικούς υπότιτλους.

econews

Σχόλια