Στενές επαφές με τρεις αρκούδες στην Κόνιτσα – Παραπονιούνται οι κτηνοτρόφοι

1
70

Τρεις αρκούδες βρήκαν στο δρόμο τους ένας κτηνοτρόφος, ο βοσκός του και ένα κτηνίατρος του ΕΛΓΑ  το πρωί της Κυριακής στη Δροσοπηγή της Κόνιτσας, σε υψόμετρο 1050 μέτρων στο όρος Σμόλικας.

Οι τρεις άνδρες βρέθηκαν στην περιοχή για να γίνει αυτοψία στη στάνη του κτηνοτρόφου κου Κώστα Τσάτσα για να διαπιστωθεί ο θάνατος τεσσάρων αιγοπροβάτων μετά από επίθεση άγριων ζώων.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, μόλις ο κ. Τσάτσας μαζί με τον εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ και έναν βοσκό πλησίασαν με τα πόδια στη στάνη, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη και δεν υπάρχει δρόμος, πάγωσαν -όπως αφηγείται- διότι στα 50 μέτρα και δίπλα σε μία νεκρή αγελάδα είδαν τρεις αρκούδες.

«Χρειάστηκε να κάνουμε τους λύκους, φασαρία, να γαυγίζουμε για να φοβηθούν και να απομακρυνθούν» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ.Τσάτσας που διατηρεί μια μεγάλη στάνη με γίδια, μοσχάρια και αγελάδες.

«Πιθανόν να ήταν μητέρα, με τα δύο μεγάλα παιδιά της. Ξαφνικά, τις αντικρίσαμε, παγώσαμε προς στιγμήν. Δεν είχαμε αυτοκίνητο. Ήταν ούτε στα 50 μέτρα κοντά μας. Αρχικά κινήθηκαν προς το μέρος μας. Ο βοσκός έτρεξε γιατί φοβήθηκε, έπεσε σε βράχια και χτύπησε τα πόδια του. Εμείς αντιδράσαμε, φωνάζαμε σαν λύκοι, σκύλοι, κάναμε φασαρία. Οι τρεις αρκούδες άρχισαν να απομακρύνονται με αργό πάτημα», είπε.

«Γίναμε έρμαια των αρκούδων και των λύκων. Αν σκοτώσουμε μία αρκούδα θα μας κλείσουν φυλακή. Ζητάμε να ληφθούν μέτρα και να αποζημιωθούμε. Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι πολύ σοβαρά», πρόσθεσε.

Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, με τελευταίο στο χωριό Μανασσή του Ζαγορίου πριν από 15 ημέρες, όπου μία αρκούδα έβγαλε τις πλάκες από την στέγη του καφενείου αναζητώντας τροφή.

Μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα, η Γενική Γραμματέας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας – Ηπείρου συγκρότησε συντονιστική επιτροπή, για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε ορεινούς οικισμούς.

—LIFE ARCPIN

Σημειώνεται ότι καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες για να εξομαλυνθεί η σχέση των λύκων και των αρκούδων με τους κατοίκους -και ιδίως τους κτηνοτρόφους- των ορεινών περιοχών της Ελλάδας.

Μια από αυτές είναι το πρόγραμμα LIFE ARCPIN, με ορίζοντα δράσης μέχρι τον Ιούνιο του 2017 που στόχο έχει  τη βελτίωση και διαχείριση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στην περιοχή εφαρμογής του (νομός  Γρεβενών και μέρος του νομού Ιωαννίνων που περιλαμβάνει την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, με έμφαση στις περιοχές μόνιμης ή εποχιακής παρουσίας αρκούδας).

Το πρόγραμμα υλοποιούν η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ο Δήμος Γρεβενών, ο Φορέας Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου και η «Αναπτυξιακή Γρεβενών».

Οι βασικές δράσεις του έργου LIFE αφορούν στην αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε οικισμούς, στον περιορισμό της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, στη διάδοση εφαρμογής μέτρων πρόληψης ζημιών από αρκούδες, αλλά και στην βελτίωση του επιπέδου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε σχέση με την ανάγκη διατήρησης του είδους στη χώρα μας.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, θα τεθούν σε εφαρμογή μία σειρά νέων καινοτόμων δράσεων, όπως είναι η λειτουργία μίας μονάδας ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων «Καρελίας» για τη διαχείριση/απώθηση αρκούδων εξοικειωμένων με την ανθρώπινη παρουσία, η λειτουργία δύο Μονάδων Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά και η χρήση αποτρεπτικών μέσων ειδικά σχεδιασμένων για την αρκούδα  σε περιοχές έντονης αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. εκτιμω οτι σε περιοχες σαν και αυτη δηλαδη στην καρδια των βουνων ,σε τοσο μεγαλο υψομετρο και δυσβατες παρθενες περιοχες ,οπου ειναι ενδιαιτηματα αγριων ζωων (πως να το κανουμε υπαρχουν και αυτα) δεν πρεπει να υπαρχουν,στανες μαντρια ,κτηνοτροφικες μοναδες και λοιπες εγκαταστασεις που αλλοιωνουν αλλα και επιβαρυνουν το περιβαλλον ,καθως και απειλουν οτι ειναι εκ φυσεως θεμιτο να ζει εκει.Ετσι μονο θα σταματησουν να «ενοχλουνται » αυτοι που εχουν εκ των υστερων ερθει .Να εγκατασταθουν πιο κατω,με τις προβλεπομενες ηλεκτροφορες περιφραξεις.

Comments are closed.