Κλίμα: ακόμα και ο χαμηλός στόχος 40% για το CO2 τρομάζει τους βιομήχανους

0
9

Η Ευρώπη θέτει πολύ χαμηλά τον πήχη θέτοντας στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% ως το 2030 σύμφωνα με τον καθηγητή Τζιμ Σκέα, αντιπρόεδρο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Σύμφωνα με τον Σκέα το βάρος των εκπομπών θα κληθούν να επωμιστούν οι μελλοντικές κυβερνήσεις, μια άποψη που δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Κομισιόν που θεωρεί ότι ο στόχος του 40% επαρκεί για την επίτευξη των απώτερων κλιματικών στόχων της ΕΕ.

Η Επίτροπος Κλίματος, Κόνι Χέντεγκααρντ έχει διαφορετική άποψη και απαντά ότι “ο στόχος του 40% συνάδει με τα επιστημονικά στοιχεία και θέτει την ΕΕ σε τροχιά επίτευξης των στόχων του 2050 που προβλέπουν τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό 80-95%».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σκέα η στάση της Κομισιόν θα αναγκάσει τις μελλοντικές κυβερνήσεις να προβούν σε τριπλάσιες μειώσεις των ρύπων σε μόλις 20 χρόνια για να πιάσουν τους στόχους, ενδεχόμενο μάλλον ανέφικτο.

—Τι θέλουν οι γερμανοί βιομήχανοι

Ακόμα λιγότερο συμμερίζονται τις απόψεις του καθηγητή οι γερμανοί εκπρόσωποι των ενεργοβόρων κλάδων της βιομηχανίας που υποστηρίζουν ότι εάν η Ευρώπη μείνει μόνη στο δρόμο της επίτευξης φιλόδοξων κλιματικών στόχων θα πληγεί ανεπανόρθωτα η οικονομία της.

Όπως μεταδίδει το euractiv, τις γερμανικές εταιρείες απασχολεί το επιπρόσθετο κόστος που θα επωμιστούν -και ο αντίκτυπος που αυτό θα έχει στην ανταγωνιστικότητα- από τη θέσπιση υψηλότερων κλιματικών στόχων.

Σύμφωνα με τον Ουτς Τίλμαν, εκπρόσωπο Τύπου της γερμανικής ένωσης ενεργοβόρων βιομηχανιών (EID) που περιλαμβάνει τα χημικά, τις χαλυβουργίες, τις τσιμεντοβιομηχανίες κ.ά, η ένωση υποστηρίζει μια φιλόδοξη κλιματική συμφωνία το Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι, αλλά σε αυτή θα πρέπει να προσχωρήσουν και οι αναπτυσσόμενες χώρες εκτός από τις ανεπτυγμένες.

Οι γερμανοί βιομήχανοι εκτιμούν ότι εάν η Ευρώπη μείνει μόνη στο στόχο μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% ως το 2030, οι εταιρείες θα χάσουν δισεκατομμύρια Ευρώ που θα καταλήξουν σε ανταγωνιστές από αναπτυσσόμενες χώρες

Το διήμερο 23 και 24 Οκτωβρίου θα συζητηθούν στη σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ που εκτός από τις μειώσεις του διοξειδίου του άνθρακα περιλαμβάνουν τη διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 27% και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 30%.

econews

Σχόλια