Κομήτης «ξύνει» την επιφάνεια του Άρη σε διαστημικό υπερθέαμα [video]

0
17

Τα μη επανδρωμένα σκάφη της NASA, το Curiosity και το Opportunity που εξερευνούν την επιφάνεια του Άρη, καθώς και διάφοροι δορυφόροι της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίες θα έχουν την ευκαιρία να καταγράψουν ένα σπάνιο υπερθέαμα στον ουρανό του Κόκκινου Πλανήτη: έναν κομήτη να πλησιάζει την επιφάνεια του Άρη σε απόσταση δέκα φορές μικρότερη από οποιοδήποτε ουράνιο σώμα έχει ποτέ πλησιάσει τη Γη.

Ο λόγος για την παγωμένη μπάλα C/2013 A1, γνωστή και με την ονομασία Siding Spring που πλησίασε τον Άρη σε απόσταση μόλις 140.000 χιλιόμετρα στις 20.27 ώρα Ελλάδας την Κυριακή 19 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μικρή απόσταση σε αστρονομικούς όρους, υπερδιπλάσια από την απόσταση Γης-Σελήνης.

—Η προέλευση

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ο Siding Spring προήλθε από το  Νέφος του Όορτ, ένα γιγάντιο, σφαιρικό σύννεφο από κομήτες και άλλα παγωμένα σώματα, το οποίο ξεκινά πέρα από τις τροχιές του Ποσειδώνα και του Πλούτωνα και έχει διάμετρο σχεδόν ένα έτος φωτός.

Τα σώματα αυτού του νέφους πιστεύεται ότι είναι κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια, και η μελέτη τους θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία για τη γέννηση της Γης.

«Ο Siding Sping πιθανότατα τινάχτηκε προς το εσωτερικό του Ηλιακού Συστήματος από κάποιο άστρο που πέρασε κοντά στο Νέφος του Όορτ» αναφέρει ο Κάρι Λίσε του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς του Μέριλαντ.

«Φανταστείτε λοιπόν έναν κομήτη που άρχισε το ταξίδι του στις απαρχές της ανθρωπότητας και τώρα μας πλησιάζει» λέει.

Για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Siding Sping δέχεται τη ζέστη της λιακάδας και εκπέμπει σωματίδια υδρατμών και σκόνης που σχηματίζουν μια μακριά κόμη.

—Προστασία

Σε τροχιά γύρω από τον Άρη βρίσκονται τρεις δορυφόροι της NASA  (MRO, Mars Odyssey, MAVEN), καθώς και ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Mars Express βρίσκονται σε ιδανική θέση για να παρακολουθήσουν το μοναδικό φαινόμενο.

Περίπου 90 λεπτά μετά τη στιγμή του κοντινού περάσματος οι δορυφόροι θα καταφύγουν στην πίσω πλευρά του πλανήτη για να προστατευτούν από τυχόν σωματίδια που εκτοξεύονται από τον κομήτη με μεγάλη ταχύτητα.

Στο έδαφος του Άρη, τα ρομπότ Opportunity και Curiosity θα μεταδώσουν εικόνες του κομήτη και θα επιχειρήσουν να καταγράψουν σωματίδια της κόμης, κοινώς της «ουράς», που θα εισέλθουν στην αρειανή ατμόσφαιρα ως διάττοντες αστέρες.

Οι δορυφόροι θα καταγράψουν τις επιπτώσεις από το πέρασμα του κομήτη στην αρειανή ατμόσφαιρα.

Ο ίδιος ο Siding Spring έχει αποκτήσει στο μακρύ ταξίδι του την εντυπωσιακή ταχύτητα των 50 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ενώ έχει διάμετρο ένα χιλιόμετρο.

Συγκριτικά, ο μικρός αστεροειδής που εξερράγη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας το Φεβρουάριο του 2013, και τραυμάτισε 1.500 ανθρώπους, είχε ταχύτητα γύρω στα 15 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Εικόνες από το πέρασμα του Siding Spring αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από τη NASA τις επόμενες ώρες και μέρες.

Ο κομήτης εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον Ρόμπερτ ΜακΝοτ τον Ιανουάριο του 2013 ο οποίος μελέτησε παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου Uppsala Southern Schmidt Telescope στο παρατηρητήριο Siding Spring, στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας. Από το όνομα του παρατηρητηρίου έλαβε και την κοινή ονομασία του.

econews

Σχόλια