Ελέφαντες-μετεωρολόγοι ακούνε τις καταιγίδες από απόσταση 240 χιλιομέτρων

0
9

Οι ελέφαντες διακρίνονται για την πολύ καλή μνήμη τους, ωστόσο μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι αγαθοί γίγαντες -που κυνηγιούνται ανηλεώς και έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης- είναι ικανότατοι μετεωρολόγοι.

Μάλιστα, οι οργανώσεις που δρουν για την προστασία τους εξετάζουν τις πιθανότητες εκμετάλλευσης της ικανότητάς τους να ακούνε τη βροχή από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά για να τους σώσουν από τους λαθροθήρες που ρημάζουν την άγρια ζωή της Αφρικής.

Σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Texas A&M, Όλιβερ Φράουνφελντ, το μεγάλο μέγεθος των αυτιών τους, επιτρέπει στους ελέφαντες να ακούνε τις πολύ χαμηλές συχνότητες που εκπέμπουν  η βροχή και κεραυνοί σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων και να μετακινούνται ταχύτατα προς τις περιοχές όπου θα βρουν νερό.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Plos One βασίστηκε στην παρατήρηση ελεφάντων που μετακινήθηκαν ξαφνικά στην Ναμίμπια στα νότια της αφρικανικής Ηπείρου.

Για να καταλάβουν τη συμβαίνει, ο καθηγητής Φράουνφελντ και η ομάδα του τοποθέτησαν πομπούς GPS σε εννέα ελέφαντες από διαφορετικές αγέλες για διάστημα επτά ετών.

Ανακάλυψαν τότε ότι οι ελέφαντες αλλάζουν διαρκώς διαδρομές από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο κυριολεκτικά κυνηγώντας το νερό.

Με άλλα λόγια η ικανότητα αυτή εξηγεί εξελικτικά το λόγο για την οποίο οι ελέφαντες έχουν τεράστια αυτιά.

econews

Σχόλια