Το σεξ συνέβη για πρώτη φορά πριν από 385 εκατομμύρια χρόνια στα πλακόδερμα [video]

0
72

Την πρώτη συνουσία που έλαβε χώρα μεταξύ δύο οργανισμών υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν αυστραλοί ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Παλαιοντολογίας Τζον Λονγκ του Πανεπιστημίου Φλίντερς της Αδελαϊδας στην Αυστραλία.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η αρχαιότερη γνωστή συνουσία, δηλαδή διείσδυση αρσενικού μορίου στο θηλυκό, έλαβε χώρα πριν από 385 εκατομμύρια χρόνια μεταξύ δύο ψαριών (πλακόδερμα).

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature, το αρσενικό ψάρι έφερε ένα γεννητικό όργανο σε σχήμα «L», ενώ το θηλυκό ψάρι διέθετε δύο μικρά οστά στο πίσω μέρος του ανάμεσα στα οποία εισερχόταν το αρσενικό μόριο.

Τα πλακόδερμα είναι αρχαϊκά ψάρια που ήκμασαν πριν από 435 ως 360 εκατομμύρια χρόνια πριν και αναγνωρίζονται εύκολα από τους σκελετούς τους και από τα σαγόνια.  Μάλιστα, σημερινά ανατομικά χαρακτηριστικά όπως η γνάθος, τα δόντια και τα δύο ζεύγη άκρων για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σε αυτούς τους οργανισμούς, που έλαβαν την ονομασία τους από την εξωτερική οστέινη «πανοπλία» που τα προστάτευε από τους εχθρούς.

Το 1938, ο παλαιοντολόγος D.M.S Watson δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με το πλακόδερμο Rhamphodopsis που φαίνεται να έχει ειδικά γεννητικά όργανα που μοιάζουν με άγκιστρα τα οποία παρατηρούνται σε άρρενες καρχαρίες και σαλάχια.

Στην πρόσφατη έρευνα, η ανακάλυψη της πρώτης ερωτικής πράξης έγινε τυχαία, μελετώντας απολιθώματα ξεχασμένα σε διάφορα παλαιοντολογικά μουσεία ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το ψάρι Microbrachius dicki, μήκους οκτώ εκατοστών, το οποίο ζούσε σε αρχαίες λίμνες στη σημερινή Σκωτία, στην Εσθονία και στην Κίνα, είναι το πρώτο γνωστό ζώο που εγκατέλειψε την έως τότε πρακτική της εξωτερικής γονιμοποίησης για να υιοθετήσει την πρακτική της εσωτερικής γονιμοποίησης μέσω διείσδυσης του ενός γεννητικού οργάνου στο άλλο.

Σύμφωνα με τον Δρ Λονγκ, λόγω της ανατομίας των ψαριών, η αρχική πράξη συνουσίας έγινε σε πλαϊνή στάση, ενώ υπογραμμίζει ότι το ανδρικό όργανο σχήματος «L» δυσανάλογα μακρύ μεγάλο σε σχέση με το μήκος του ζώου.

Επισημαίνεται δε ότι τα ψάρια εγκατέλειψαν την πρακτική της συνουσίας για να επιστρέψουν στην πρακτική της εξωτερικής γονιμοποίησης, όπου τα σπερματοζωάρια γονιμοποιούν τα αβγά που έχει αφήσει το θηλυκό ψάρι στη θάλασσα.

Η πρακτική της συνουσίας εμφανίστηκε εκ νέου 20 ως 40 εκατομμύρια χρόνια μετά την εξαφάνιση των πλακόδερμων από τους προγόνους των καρχαριών και των σαλαχιών.

econews

Σχόλια