Λαθροθήρες σκότωσαν έναν μετανάστη γύπα

0
13

Όρνιο, είδος προστατευόμενο, βρέθηκε πυροβολημένο από λαθροθήρες στις 9 Οκτωβρίου 2014, στο βουνό Τόμαρος, νότια των Ιωαννίνων. Ο νεαρός γύπας είχε αρχίσει το παρθενικό του ταξίδι από την Κροατία, διασχίζοντας μια μεγάλη απόσταση για να προσγειωθεί στην Ελλάδα και να βρει τελικά το θάνατο από σκάγια ασυνείδητων λαθροθήρων. Η Δασική Υπηρεσία έχει ήδη ξεκινήσει σχετική έρευνα για το περιστατικό.

Τον γύπα περισυνέλεξε νεκρό το Δασαρχείο Ιωαννίνων μετά από τον εντοπισμό του από δασοφύλακα. Η ακτινογραφία έδειξε ότι το ζώο έφερε πολλαπλά τραύματα από 15 σκάγια πυροβόλου κυνηγετικού όπλου.

Στο Όρνιο είχε τοποθετηθεί δαχτυλίδι στο νησί Cres της Κροατίας τον περασμένο Μάιο προκειμένου να καταγραφούν οι μετακινήσεις του από Κροάτες επιστήμονες. Το νεαρό Όρνιο πραγματοποιούσε το πρώτο του ταξίδι ύστερα από την εγκατάλειψη της φωλιάς του, φέτος τον Αύγουστο. Συνηθίζεται νεαρά άτομα του είδους, κατά την ενηλικίωσή τους να μετακινούνται στα Βαλκάνια με αρκετά από αυτά να επισκέπτονται τη χώρα μας.

Τα Όρνια παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία καθώς επιτελούν τον κρίσιμο ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα νεκρά ζώα αποτρέποντας τη διάδοση των ασθενειών. Ο σπουδαίος αυτός ρόλος οδήγησε τις κυβερνήσεις της Κύπρου, της Κροατίας, της Βουλγαρίας και άλλων γειτονικών χωρών να υλοποιήσουν προγράμματα ενδυνάμωσης του πληθυσμού των Όρνιων (των οποίων ο πληθυσμός είχε μειωθεί και εκεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες), προκειμένου να αποκαταστήσουν τη δωρεάν αυτή υπηρεσία.

Σχόλια