Η Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή στον Δημόκριτο – Η ESA και η ομάδα WeFly!

0
5

Μικροί και μεγάλοι ήταν και φέτος πιστοί στο ραντεβού τους για την Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή 2014. Αγνοώντας τον ψυχρό φθινοπωρινό καιρό, πλήθος κόσμου προσήλθε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στις 26 Σεπτεμβρίου και απήλαυσε ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της έρευνας και των επιστημών με οδηγούς τους ίδιους τους ερευνητές.

Οι πόρτες του «Δημόκριτου» άνοιξαν και δειλά δειλά ο κόσμος συνέρρεε στο κεντρικό αμφιθέατρο. Εκεί τους περίμενε ο Πάολο Νέσπολι. Στο βίντεο που ετοίμασε ειδικά για τη Βραδιά στην Αθήνα, ο αστροναύτης της ESA, καλωσόρισε το κοινό ενώ παρουσίασε αποσπάσματα από την επιστημονική του δραστηριότητα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καθώς και υπέροχες όψεις της Γης όπως την έβλεπε από το διάστημα.

Με το αμφιθέατρο πλέον γεμάτο, με όρθιους να στέκονται υπομονετικά κοντά στις εισόδους, ο Δρ Μιχάλης Φουμέλης, ερευνητής στο ESRIN/ESA στο Φρασκάτι, Ιταλία, παρουσίασε την ESA και τις δράσεις της για την Παρατήρηση της Γης.

Το κοινό γνώρισε το πρόγραμμα Copernicus και τους δορυφόρους Sentinels, και ποια θα είναι η μεγάλης σημασίας συμβολή που έχει σε θέματα προστασίας του πλανήτη μας αλλά και της καθημερινής μας ζωής. Το πρόγραμμα θα παρέχει τα επόμενα χρόνια σε όλους, δωρεάν δορυφορικά δεδομένα από την οικογένεια δορυφόρων Sentinel που η εκτόξευσή τους θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Όσοι βρέθηκαν στο αμφιθέατρο, είχαν ακόμη την ευκαιρία να δουν πρώτοι τις πρώτες εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel-1A, πριν μπει στην επιχειρησιακή φάση λειτουργίας του, και να πάρουν μια γεύση για το είδος των πληροφοριών που θα παρέχουν τα δεδομένα των Sentinel στους επιστήμονες για διάφορες εφαρμογές.

Επιπλέον, o Δρ Φουμέλης παρουσίασε το πρόγραμμα SMOS για την παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους και της αλατότητας των ωκεανών, καθώς και το πρόγραμμα GOCE, το πρωτοποριακό πρόγραμμα της ESA που έχει σκιαγραφήσει το πιο ακριβές γεωειδές έως σήμερα μέσα από εκατοντάδες μετρήσεις των μεταβολών του βαρυτικού πεδίου της Γης.

—Η γωνιά της ESA

Ακριβώς απέναντι από το κεντρικό αμφιθέατρο, στην κεντρική αίθουσα του Δημόκριτου, είχε στηθεί και η γωνιά της ESA. Εκεί μέσα την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, μικροί και μεγάλοι έμαθαν περισσότερα για τον Οργανισμό, παρακολούθησαν μαθήματα Παρατήρησης της Γης και άκουσαν εντυπωσιασμένοι την ομάδα WeFly!, που συγκίνησε την αστροναύτη της ESA, Samantha Christoforetti.

Έξω από την αίθουσα υπήρχε διαθέσιμο υλικό της ESA για όλους. Η πρώτη εικόνα της Αθήνας από το ραντάρ του Sentinel-1A και ενημερωτικά φυλλάδια του Οργανισμού, ενώ στην οθόνη που είχε στηθεί γινόταν υποτιτλισμένη η προβολή του επεισοδίου «Η Αθήνα στο ραντάρ» της σειράς εκπομπών «η Γη από το Διάστημα» που προβάλλεται κάθε Παρασκευή από το διαδικτυακό κανάλι της ESA.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, καθώς πλήθος μαθητών είχε ήδη γεμίσει στην αίθουσα.

Εκεί η Δρ Γεωργία Δοξάνη και ο Δρ Μιχάλης Φουμέλης, ερευνητές στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογιών του Μέλλοντος στον τομέα προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης στο ESRIN της ESA, ξεκίνησαν τον κύκλο των δραστηριοτήτων.

Η παρουσίαση μετατράπηκε σε ένα επιμορφωτικό παιχνίδι κουίζ. Εικόνες οπτικές, ραντάρ και πολυφασματικές από γωνιές όλου του κόσμου εντυπωσίασαν το κοινό που προσπαθούσε κάθε φορά να ανακαλύψει σε ποια χώρα βρισκόμαστε και τι μπορεί αυτή η εικόνα να απεικονίζει.

Ποια η χρησιμότητα όλων αυτών των διαφορετικών οργάνων απεικόνισης; Γιατί οι δορυφορικές εικόνες παρατήρησης της Γης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και καταστροφών, αλλά και την καθημερινή μας ζωή, και τι σημαντικές πληροφορίες μπορούν να εξάγουν οι ερευνητές από τον κάθε τύπο εικόνων; Αυτά ήταν κάποια από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν μέσα από το κουίζ Παρατήρησης της Γης.

Οι ερευνητές της ESA συνομίλησαν πρόθυμα με όλους και μετά το πέρας κάθε παρουσίασης απαντώντας σε όλες τις απορίες των παιδιών αλλά και των μεγάλων για την έρευνα που διεξάγουν στον Οργανισμό και την καθημερινότητα τους στην επιστημονική έρευνα.

—Τι είναι το WeFly!

«Αφού μπορώ εγώ να πιλοτάρω αεροσκάφος, μπορείτε κι εσείς να κάνετε οτιδήποτε ονειρευτήκατε», ήταν τα πρώτα λόγια του Alessandro Paleri, αρχηγού της ομάδας WeFly! που απαρτίζεται από πιλότους με κινητικές δυσκολίες. «Από μικρός ονειρευόμουν να γίνω πιλότος και παρά τη δυσκολία που αντιμετωπίζω, με πολύ δουλειά τα κατάφερα», «για αυτό λοιπόν μην εγκαταλείψετε ποτέ τα όνειρά σας και με σκληρή δουλειά και προσήλωση στο στόχο σας θα τα καταφέρετε, όπως κι εγώ» συνέχισε ο Alessandro.

Παρά τις δυσκολίες, στην πραγματικότητα, ακόμη και οι οδηγοί σε αναπηρικό αμαξίδιο μπορούν να χειριστούν με απόλυτη αυτονομία το αεροπλάνο όταν βρίσκεται στο έδαφος για κανονική καθημερινή συντήρηση, συμπεριλαμβανομένης της παροχής καυσίμων, ή (στην περίπτωση της ομάδας WeFly!), να διαχειριστούν ένα αεροσκάφος σε όλες τις φάσεις της πτήσης και να το οδηγήσουν αυτόνομα προκαλώντας έντονα συναισθήματα στο κοινό που τους παρακολουθεί στις επιδείξεις τους.

Το μήνυμα της ομάδας WeFly! απευθύνεται σε όλους, άτομα με ειδικές ανάγκες και μη. Μόνο μέσα από την πραγματική κατανόηση και την αποδοχή της αναπηρίας μπορεί κανείς να επιδιώκει να γίνεται καλύτερος, όπως αναφέρουν και μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα τους.

Καθώς νύχτωνε κι έχοντας ολοκληρώσει τις επισκέψεις στα εργαστήρια ο κόσμος άρχισε σιγά σιγά να μεταφέρεται στον κήπο του «Δημόκριτου» όπου γνωστοί καλλιτέχνες αλλά και ερευνητές έντυναν με όμορφες μελωδίες τη φθινοπωρινή βραδιά. Εκεί στήθηκε και μια μικρή γωνιά της ESA. Όσοι δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν τις δραστηριότητες του Οργανισμού στην αίθουσα, έσπευσαν να πάρουν τη δική τους αφίσα και ενημερώθηκαν για τις δράσεις του σε μια πιο ανάλαφρη ατμόσφαιρα.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» απεδείχθει για μια ακόμα χρονιά ιδανικό μέρος για την διεξαγωγή της Βραδιάς. Στο μενού στα δεξιά μπορείτε να ξαναδείτε κάποια στιγμιότυπα από τη Βραδιά του Ερευνητή 2014 στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», μέσα από φωτογραφίες και βίντεο.

Σχόλια