Περιβάλλον και τουρισμός πάνε χέρι-χέρι: πολιτιστικά τοπία σε περιοχές Natura

0
148

Άνθρωπος και περιβάλλον σε αρμονική σύζευξη, στη Στυμφαλία Κορινθίας: ένα μουσείο-υπόδειγμα οικολογικής αρχιτεκτονικής σε μια προστατευόμενη για τη φύση της περιοχή, ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000.

Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας οι εργασίες της διήμερης Διεθνούς Συνάντησης «Πολιτιστικά Τοπία σε περιοχές Natura 2000: προς μια νέα πολιτική ολοκληρωμένης διαχείρισης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Στο χαιρετισμό της προς τους παρισταμένους, η πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάικου, έκανε αναφορά στη διαχρονική σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της πολιτιστικής και της περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε, στην εναρκτήρια ομιλία της, στη σύνδεση του τουρισμού με το φυσικό περιβάλλον και στις δράσεις που αναπτύσσονται με στόχο την ανάδειξη της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο τουρισμός με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, ο ρόλος των πολιτιστικών τοπίων, η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της Ελλάδας, χώρας με ανεξάντλητα φυσικά και πολιτιστικά αποθέματα, και η αυστηρή τήρηση των κανόνων για την τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές Natura ήταν οι βασικοί άξονες της ομιλίας της κυρίας Κεφαλογιάννη.

Στο πλαίσιο της ενδιαφέρουσας συζήτησης που ακολούθησε, ο Βρασίδας Ζάβρας, γενικός διευθυντής Green Banking της Τράπεζας Πειραιώς, είχε την ευκαιρία αφενός να αναφερθεί στη δεκαετή οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς για το περιβάλλον (2004-2014) και αφετέρου να παρουσιάσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life Στυμφαλία (2013-2017).

Το εν λόγω πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά τη διασφάλιση πόρων σε προστατευόμενες περιοχές Natura, αποσκοπεί στην αποκατάσταση της λίμνης Στυμφαλίας και τη μακροπρόθεσμη προστασία τού εκεί οικοσυστήματος.

Η διήμερη Διεθνής Συνάντηση του ΠΙΟΠ ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στο Μουσείο Περιβάλλοντος και την επίσκεψη στο πολιτιστικό τοπίο της Στυμφαλίας.

Σχόλια