Παγόβουνα έξω από τη Φλόριντα

0
7

Πριν από 20.000 χρόνια, όταν η τελευταία εποχή των παγετώνων πλησίαζε στο τέλος της, γιγάντια παγόβουνα από το παγοκάλυμμα του Καναδά παρασύρθηκαν από ρεύματα παγωμένου νερού στη θαλάσσια περιοχή έξω από τον Κόλπο Χάντσον και τον Κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου για να φτάσουν 5000 χιλιόμετρα νοτιότερα μέχρι το σημερινό Μαϊάμι στη Φλόριντα και τις Μπαχάμες στην Καραϊβική.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience βασίζεται στα σημάδια που άφησαν τα παγόβουνα στον θαλάσσιο πυθμένα κατά μήκος της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας. Εικόνες από το Ακρωτήριο Χατέρας στην Φλόριντα αποκαλύπτουν περισσότερα από 400 τέτοια σημάδια.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τεράστια παγόβουνα με πάχος άνω των 300 μέτρων.

—Πώς παρασύρθηκαν τα παγόβουνα

Με την άνοδο της θερμοκρασίας στα τέλη της εποχής των παγετώνων, η τήξη των πάγων του σημερινού Καναδά σχημάτισε λίμνες που συγκρατούνταν από φυσικά φράγματα πάγου. Όταν αυτά τα φράγματα υποχωρούσαν, τεράστιοι όγκοι παγωμένου νερού  κυλούσαν στο Βόρειο Ατλαντικό για διάστημα αρκετών μηνών με ρυθμό ροής ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο .

Προηγούμενες προσομοιώσεις είχαν δείξει ότι τα παγόβουνα που κατέληγαν στον ωκεανό με τη ροή του νερού κινούνταν προς τη Γροιλανδία και την Ευρώπη.

Η νέα έρευνα βασίζεται σε μαθηματικό μοντέλο υψηλότερης ανάλυσης που υποδεικνύει ότι ένα μέρος του νερού κινούνταν προς τα νότια, κατά μήκος των Αμερικανικών ακτών, μεταφέροντας μαζί του μεγάλα παγόβουνα.

Λόγω αυτού του παράκτιου ρεύματος, η θερμοκρασία του νερού έξω από τη Φλόριντα πρέπει να ήταν μόλις λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν,

Η μελέτη θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει τους κλιματολόγους να κατανοήσουν καλύτερα το πώς επηρεάζονται τα ωκεάνια ρεύματα από μεταβολές του κλίματος.

Ρεύματα που μεταφέρουν παγόβουνα, και διαταράσσουν την ωκεάνια κυκλοφορία με τεράστιες ποσότητες παγωμένου νερού, θα μπορούσαν να σχηματιστούν λόγω της ραγδαίας τήξης των πάγων στη Γροιλανδία.

Όμως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση,  η ροή του νερού θα ήταν γύρω στις 25 φορές μικρότερη σε σύγκριση με εκείνη του αρχαίου ρεύματος που έστελνε παγόβουνα στο Μαϊάμι.

econews

Σχόλια