Φωτοβολταϊκά: ποιες εταιρείες αναθερμαίνουν την αγορά

0
7

Τα στοιχεία των επενδυτών που προχώρησαν σε επικαιροποίηση των αδειών παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά που είχαν καταθέσει πριν τον Αύγουστο του 2012 έδωσε στη δημοσιότητα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για μεγάλα επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν αιτήσεις άδειας παραγωγής συνολικής ισχύος τητ τάξης του ενός Γιγαβάτ.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, σε σύνολο 270 εκκρεμών αιτήσεων, μετά την παρέλευση της προθεσμίας της 12ης Σεπτεμβρίου 2014 ανταποκρίθηκαν 66 αιτούντες αποστέλλοντας ταυτόχρονα τόσο την επιστολή ενδιαφέροντος όσο και τα οικονομικά τους στοιχεία.

Οι 66 ενδιαφερόμενοι επενδυτές κατέθεσαν προτάσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος από ένα ως 140 Μεγαβάτ.

Ξεχωρίζουν οι μονάδες συνολικής ισχύος 130 μεγαβάτ κυρίως σε περιοχές των νομών Κοζάνης και Καστοριάς που προτείνει το κοινοπρακτικό σχήμα ΕΛΠΕ-ΛΑΡΚΟ, μέρος των οποίων προβλέπεται να χωροθετηθεί σε εκτάσεις παλαιών λιγνιτωρυχείων της ΛΑΡΚΟ.

Επίσης η Quest προτείνει έξι μονάδες συνολικής ισχύος 113 μεγαβάτ στη Βοιωτία και η ΕΛΒΙΟΚ (Ελληνικά Βιοκαύσιμα) δέκα μονάδες με συνολική ισχύ 40 μεγαβάτ στη Μαγνησία. Τέλος η Τρίτων Διεθνής Ενεργειακή προτείνει δύο μονάδες η πρωτη των 140 μεγαβάτ στη Λακωνία και η δεύτερη των 30 μεγαβάτ στον Ορχομενό Βοιωτίας.

Τέλος δέκα μικρά πάρκα συνολικής ισχύος 50 Μεγαβάτ προτείνονται από ισάριθμες εταιρείες στη θέση Κουφόπετρα του Δήμου Βοΐου, δυτικά της Κοζάνης.

Τα στοιχεία των αιτήσεων τους παρατίθενται στον Πίνακα που ακολουθεί:

Επενδυτές Φωτοβολταϊκά  1ΓGW

Η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των φακέλων των ανωτέρω αιτούντων, τηρώντας αυστηρά τη χρονική προτεραιότητα των κύκλων υποβολής.

Διευκρινίζεται ότι, για τις αιτήσεις που χωροθετούνται στις περιοχές Πελοποννήσου και Θράκης, αυτές θα αξιολογηθούν με χρονική προτεραιότητα, σε συσχέτιση και με την αξιολόγηση των εκκρεμών αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγής σε αιολικούς σταθμούς στις περιοχές αυτές.

—Τι ταρίφες διεκδικούν

Οι επενδυτές που επανήλθαν κατέθεσαν στοιχεία με τα οποία υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις τους είναι βιώσιμες.

Ωστόσο παρότι οι ισχύουσες εγγυημένες τιμές των 90 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμες, αυτές των 60-65 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα που θα ισχύσουν από το 2015 θεωρείται ότι δεν μπορούν να δώσουν οικονομικά βιώσιμες επενδύσεις.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφράζεται ως παρακαταθήκη για μελλοντικές αλλαγές στο ρυθμιστικό και θεσμικό πλαίσιο. Εκτιμάται δηλαδή ότι οι μεγάλοι επενδυτές προτιμούν να λάβουν την άδεια (παρότι το να την διατηρούν θα τους κοστίζει πλέον περί τα 1000 ευρώ ανά Μεγαβάτ το χρόνο) και να εκτιμήσουν στη συνέχεια αν θα την χρησιμοποιήσουν με βάση τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν.

Αν για παράδειγμα γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΣΕΦ για διατήρηση και το 2015 της ταρίφας των 90 ευρώ ανά MWh, κάθε επενδυτής από αυτούς που τώρα ανανεώνουν το παλαιό αίτημά τους και θα πάρουν άδεια παραγωγής, θα μπορεί να διεκδικήσει την υλοποίηση του έργου του.

Υπενθυμίζεται ότι έχει τεθεί πλαφόν νέας ισχύος στα φωτοβολταϊκά, ύψους 200 Μεγαβάτ ετησίως. Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι από το ένα Γιγαβάτ που ενεργοποίησε τις παλαιές αιτήσεις αδειοδότησης μόλις το 20% της ισχύος θα προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης με βιώσιμη ταρίφα (90Euro/MW) εάν και εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΣΕΦ για ετήσια παράταση.

econews

Σχόλια