Τα σκουπίδια της Αττικής στον "αέρα"

0
22

Κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική μετά την ακύρωση των διαγωνισμών για τις τέσσερεις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε Φυλή, Ανω Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα από τη νέα Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, αλλά και τη δέσμευσή της για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ στη Φυλή.

—Οι προτεραιότητες της Ρένας Δούρου

Η κ. Δούρου θέτει τον στόχο για ένα «νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων», το οποίο χαρακτηρίζεται «οικονομικά και οικολογικά δίκαιο και βιώσιμο» και μάλιστα θεωρείται πως «εναρμονίζεται με τον Ν. 4042/2012, στον οποίο ενσωματώθηκε η Κοινοτική Οδηγία 2008/98 σχετικά με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, το ποσοστό ανακύκλωσης (π.χ. 50% ώς το 2020)».

Η νέα περιφερειάρχης Αττικής θέτει τρεις προτεραιότητες:

Πρώτον, το νέο, αποκεντρωμένο σύστημα, που θα εφαρμοστεί σταδιακά, «με σταθερά βήματα και σαφή χρονικό ορίζοντα, θα βάζει τέλος στα σύμμεικτα απορρίμματα. Θα προωθεί τη σταδιακή μεταφορά δραστηριοτήτων της Φυλής, καθώς και το οριστικό κλείσιμό της, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος».

Δεύτερον, ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις τέσσερεις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ, «με φαραωνικά έργα, εγγυημένες μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Πρόκειται για επιζήμιους σχεδιασμούς που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες και περιβαλλοντικά και κοινωνικά την περιοχή του Θριασίου».

Τρίτον, «ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ μέσα από δημόσια, ευρεία διαβούλευση με το σύνολο των δήμων της Αττικής, τους κοινωνικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις». Καθώς η διαδικασία αυτή θα καθυστερήσει, η Περιφερειακή Αρχή ζητεί την κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης έως το τέλος του 2014, με στόχους και δράσεις για το 2015, στο πνεύμα «της αποκέντρωσης, της μικρής κλίμακας, της κοινωνικής συμμετοχής, αλλά και των εργαλείων μας – του διαχωρισμού, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης».

—Τι απαντά η πλευρά Σγουρού

Ο πρώην πρώην περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό σύμβούλιο κ. Γιάννης Σγουρός κατηγορεί τη Ρένα Δούρου ότι η πρόσκλησή της προς τους δήμους της Αττικής για χάραξη ενός νέου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων «δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως πρόταση και κανένα απολύτως σχέδιο για το σήμερα και το αύριο» και προειδοποιεί ότι οι πολιτικές Δούρου με «μαθηματική ακρίβεια θα μετατρέψουν την Περιφέρεια Αττικής σε “Νάπολη” των Βαλκανίων».

Ο κ. Σγουρός κατηγορεί την κ. Δούρου για «ρεσιτάλ ανευθυνότητας» και σημειώνει πως «το να ασκείς διοίκηση σημαίνει να καταθέτεις προτάσεις, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες και όχι να αραδιάζεις σε μια κόλλα χαρτί σκόρπιες και ανερμάτιστες σκέψεις».

Ο πρώην περιφερειάρχης θέτει το ερώτημα «μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα ευελπιστεί η νέα περιφερειακή αρχή να έχει ολοκληρώσει τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό, όταν ο υφιστάμενος για να διαμορφωθεί χρειάστηκε να περάσουν περίπου 20 χρόνια διαβουλεύσεων, ενώ ακόμη και σήμερα, μέρος μόνον αυτού εφαρμόστηκε στην πράξη; Πόσο χρόνο εκτιμά η νέα περιφερειακή αρχή ότι θα χρειαστεί η εφαρμογή των προβλέψεων του νέου ΠΕΣΔΑ, όταν και εφόσον αυτός προκύψει, και τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα;».

Ακόμη σημειώνει πως το σχέδιο που ήταν σε εφαρμογή δεν συνεπαγόταν αύξηση των δημοτικών τελών.

Η αλήθεια είναι ότι τα σχέδια Σγουρού χαρακτηρίζονταν από εργολαβίστικη λογική και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε αυτή του Γραμματικού, ήταν περιβαλλοντικά επικίνδυνα.

Αυτό όμως που είναι πιο βέβαιο είναι ότι η πλευρά Δούρου έρχεται να ακυρώσει (και όχι να διορθώσει) ένα υπάρχον σχέδιο, παρόλα τα σοβαρά μειονεκτήματά του, με κάτι άλλο που ακόμα βρίσκεται στον κόσμο των ιδεών. Ένα σχέδιο που δρομολογείται εδώ και 20 χρόνια και για το οποίο έχουν σπαταληθεί εκατομμύρια Ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες εργατοώρες εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών.

Επίσης, 140 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν προβλεφθεί για τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα.

Την ίδια στιγμή οι δύο εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών που παράγονται κάθε χρόνο στην Αθήνα είναι απολύτως πραγματικοί και πλέον απειλούν να μας πνίξουν.

econews

Σχόλια