Ο Μανώλης Γλέζος κατά του υπαρκτού "φωτοβολταϊσμού"

0
14

Με μια νέα ανάρτηση στην ιστοσελίδα της κίνησης «Ενεργοί Πολίτες» της οποία είναι επικεφαλής, ο Μανώλης Γλέζος δίνει διευκρινήσεις για την παρέμβασή του κατά της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και κάνει μια αναδρομή της συμβολής του στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας.

«Ήταν 1988, όταν έγινε στην Ελλάδα το πρώτο διεθνές συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα Απεράθου της Νάξου. Ο άνθρωπος που θέλησε να βάλει στη σκέψη των συμπολιτών του τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μάλιστα της Ηλιακής, ήταν ο  ο Μανώλης Γλέζος που εκείνη την εποχή ήταν πρόεδρος στην κοινότητα του Κυκλαδίτικου νησιού» αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία συνεχίζει ως εξής:

«Ο Μανώλης Γλέζος προχώρησε ακόμα περισσότερο, εκεί στα Απεράθου, στήθηκε πειραματικά μια από τις πρώτες εφαρμογές εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, μέσα από φωτοβολταϊκά.

Οι ενέργειες του αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει αντικείμενο χλευασμού και επικρίσεων για τις «οικολογικές του ευαισθησίες» από σημερινούς όψιμους «φωτοβολταϊστές».

Αυτά σαν εισαγωγή για όσους «είδαν» με κριτικό μάτι την τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου, στην Επιτροπή για την Αγροτική πολιτική του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 1988 μέχρι το 2009 τα βήματα που έγιναν για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας, ήταν δειλά,  ανύπαρκτα και πολλές φορές αρνητικά και τίποτα δεν προμήνυε την νέα εποχή, την εποχή της «πράσινης ανάπτυξης» του Γ.Παπανδρέου και της υπουργού Τ.Μπιρμπίλη.

Ένα νέο Εldorado στην Ελλάδα της κρίσης, στήθηκε, με όρους που θύμιζαν την χρηματιστηριακή φούσκα της περιόδου 98-99.

Τα φωτοβολταϊκά, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, εξελίχτηκαν  σε μια νέα μετοχή-φούσκα και χιλιάδες αγρότες, παρατούσαν τις καλλιέργειες τους για να στήσουν τις νέες, «πράσινες», «οικολογικές», «σίγουρες» και κυρίως ξεκούραστες επενδύσεις που το σύστημα πρόβαλλε σαν λύση, όχι στο ενεργειακό πρόβλημα, αλλά στη κρίση χρέους που είχε ξεσπάσει.

Φτηνά τραπεζικά δάνεια και εγγυημένο εισόδημα για αυτούς που θα παρατούσαν τις καλλιέργειες και θα φύτευαν στα χωράφια την νέα «πράσινη» τεχνολογία.

Τελικά η φούσκα έσκασε.

Οι «επενδυτές» που άφησαν τις καλλιέργειες, έμειναν με τα χρέη προς τις τράπεζες και με τη ΔΕΗ να υποχρεώνεται να αθετεί τις υποσχέσεις του κράτους.

Η ηλιακή ενέργεια είναι μια από τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, που μαζί με τις υπόλοιπες, όταν με σύνεση και σεβασμό στο περιβάλλον, στους ίδιους τους συμπολίτες μας αλλά και τους νόμους που έχει θεσπίσει το κράτος και η Ε.Ε. μπορεί να γίνει πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα.

Στην σημερινή Ελλάδα των «ημετέρων», που καταστρατηγούνται οι νόμοι και οι κανόνες που έχουν οι ίδιοι και οι Ε.Ε. θεσπίσει, στην Ελλάδα της «ανάπτυξης» του Α.Σαμαρά και του Ευ.Βενιζέλου που καταστρατηγείται και η ίδια η λογική της ανάπτυξης και επικρατεί το πρόχειρο, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων, και η απέχθεια προς τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, το μόνο που δεν περιμέναμε από όλους αυτούς, είναι να κατανοήσουν την τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου που αναφέρθηκε αρνητικά στην μετατροπή της καλλιεργήσιμης γης σε «σιδερένια πάρκα» και όχι στην ανάγκη εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας που έμπρακτα έχει προωθήσει.

Όμως για όλα αυτά θα υπάρξει και συνέχεια και θα πρέπει να αποδοθούν και ευθύνες σε αυτούς που ξεγέλασαν αγρότες, ξερίζωσαν καλλιέργειες, φύτεψαν τα σιδερένια πάρκα  εκεί που δεν έπρεπε, αλλά κατάφεραν με ευκολία να προωθήσουν τραπεζικά δάνεια και επιχειρηματικά συμφέροντα».

—Φωτοβολταϊκά και καλλιεργήσιμη γη

Έχει δίκιο ο κ. Γλέζος να στηλιτεύει τον άναρχο τρόπο με τον οποίο έγινε η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών  στη χώρα μας. Θα έπρεπε όμως οι σύμβουλοί του να τον ενημερώσουν -αφού επέλεξε να συνδέσει τα φωτοβολταϊκά με τη γεωργία- ότι η γεωργική γη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια στρέμματα, εκ των οποίων καλλιεργούνται τα 32,2 εκατ. στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι τα φωτοβολταϊκά δεσμεύουν το 0,1% της γεωργικής γης ή αλλιώς το 0,03% της έκτασης της χώρας.

Η γεωργική έκταση που μένει ακαλλιέργητη είναι 120 φορές μεγαλύτερη από την έκταση που δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά. Αυτά τουλάχιστον τα στοιχεία δίνουν η ΕΛΣΤΑΤ και ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Σε κάθε περίπτωση, ένα μικρό μέρος μόνο των επενδυτών στα φωτοβολταϊκά είναι αγρότες. Χιλιάδες μη-αγρότες αποφάσισαν να επενδύσουν στην ηλιακή ενέργεια, αλλά τους αγρότες επέλεξε για να εστιάσει την κριτική του και μάλιστα χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Με άλλα λόγια, ο κ. Γλέζος επέλεξε και αυτός να χαϊδέψει τους αγρότες, κατά το προσφιλές συνήθειο των εκπροσώπων από όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος. Από τη μια πλευρά τα «θύματα», οι «καλοί» αγρότες που παρασύρθηκαν και επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά και από την άλλη οι θύτες, η «κακιά» Μέρκελ και οι εντολοδόχοι της στην Ελλάδα που τους πούλησαν γερμανικά «σιδερένια φυτά». Η ατομική ευθύνη του καθενός πουθενά.

Λες και στους αγρότες δεν καλάρεσε το εύκολο, ξεκούραστο και προπαντός «πράσινο» χρήμα που επαγγέλλονταν η Τίνα Μπιρμπίλη με τον ΓΑΠ.

Την επόμενη φορά που ο κ. Γλέζος θα παρέμβει στο θέμα, καλό θα ήταν οι σύμβουλοί του, μιας και υποτίθεται ότι προέρχονται από τον επονομαζόμενο «προοδευτικό» χώρο να τον ενημερώσουν για πραγματικά προοδευτικές τεχνικές που εφαρμόζονται σε άλλα μέρη του κόσμου και να διερευνήσουν τις δυνατότητες εφαρμογής τους και στη χώρα μας. Μια από αυτές είναι το solar sharing, δηλαδή ο συνδυασμός της παραγωγής ηλιακής ενέργειας με την καλλιέργεια της γης.

econews

Σχόλια