Καλλιεργήθηκε τεχνητό πέος στο εργαστήριο – Οι εφαρμογές

0
35

Ένα τεχνητό πέος «καλλιέργησαν» στο εργαστήριο επιστήμονες του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πέος έχουν προορίζεται για ασθενείς με εκ γενετής ανωμαλίες, για ανθρώπους που έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό στα γεννητικά όργανα ή που το έχουν απολέσει με χειρουργική αφαίρεση λόγω καρκίνου.

Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου υπό τον καθηγητή ουρολογίας Άντονι Ατάλα έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ αναμένει την έγκριση του τοπικού οργανισμού τροφίμων και φαρμάκων (FDA) για να προχωρήσει σε δοκιμές σε άνδρες.

—Πώς αναπτύσσεται

Το εργαστηριακό πέος προέρχεται από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανοσολογικής απόρριψης του οργάνου από τον οργανισμό μετά τη μεταμόσχευση.

Οι μεταμοσχεύσεις πέους, παρότι δεν θεωρούνται ιδιαιτέρως περίπλοκες ως επεμβάσεις, δεν συνηθίζονται καθώς οι γιατροί αμφιβάλλουν για την ορθή λειτουργία του οργάνου.

Ακριβώς γι” αυτό, οι επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις με τη βοήθεια της αναγεννητικής ιατρικής και της εμβιομηχανικής τεχνολογίας (bioengineering).

Η ερευνητική ομάδα που αναπτύσσει το τεχνητό πέος, εργάζεται ακόμα για την αναγέννηση 30 διαφορετικών ιστών και οργάνων, έχοντας, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση οργάνου εργαστηρίου σε άνθρωπο (μιας ουροδόχου κύστης) το 1999, της πρώτης ουρήθρας το 2004 και του πρώτου γυναικείου κόλπου το 2005.

Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη «καλλιεργηθεί» έξι ανδρικά μόρια, που βρίσκονται στη φάση των εργαστηριακών δοκιμών. Μεταξύ άλλων, ειδικές μηχανές τεντώνουν τα πέη και τα γεμίζουν με υγρά, ώστε να διαπιστωθεί η ορθή λειτουργία τους κατά τη στύση.

—Υποψήφιοι λήπτες

Η πρώτη μεταμόσχευση εκτιμάται ότι θα γίνει εντός των επομένων πέντε ετών, με πρώτους υποψηφίους τραυματισμένους αμερικανούς στρατιώτες που υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία ή σεξουαλική ανικανότητα.

Υποψήφιοι είναι ακόμα ηλικιωμένοι άνδρες με σοβαρές φθορές στον σπογγώδη στυτικό ιστό που μπορεί να έχουν προκληθεί λόγω υπέρτασης ή σακχαρώδους διαβήτη. Στην περίπτωση αυτή ο ιστός χάνει την ελαστικότητά του, δεν αιματώνεται σωστά και η στύση δεν είναι κανονική.

Επίσης, ορισμένοι άνδρες δεν έχουν πια στύση μετά από εγχείρηση προστάτη, επειδή υφίστανται ζημιά τα νεύρα που τη ρυθμίζουν.

Ενδιάμεσος στόχος των επιστημόνων είναι να αντικαταστήσουν το τμήμα του ταλαιπωρημένο στυτικού ιστού με άλλο που θα έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριο.

—Τα κουνέλια και οι άνθρωποι

Η ίδια επιστημονική ομάδα έχει καταφέρει να δημιουργήσει στο εργαστήριο ένα πέος κουνελιού, το οποίο μεταμοσχεύθηκε σε κουνέλι και λειτούργησε κανονικά κατά τη συνουσία. Πειράματα σε 12 κουνέλια με πέος εργαστηρίου, έδειξαν ότι όλα έκαναν κανονικά σεξ, τα οκτώ εκσπερμάτωσαν και τα τέσσερα απέκτησαν απογόνους.

«Οι μελέτες με τα κουνέλια ήταν πολύ ενθαρρυντικές, όμως για να πάρουμε την έγκριση για ανθρώπους, χρειαζόμαστε όλες τις διασφαλίσεις από άποψη ασφάλειας και ποιότητας που μπορούμε να έχουμε, προκειμένου να δείξουμε ότι τα χρησιμοποιούμενα υλικά δεν είναι τοξικά και, επίσης, πρέπει να παρουσιάσουμε βήμα-βήμα τη διαδικασία παραγωγής (του πέους)», δήλωσε ο Ατάλα.

Η πρώτη μεταμόσχευση πέους σε άνθρωπο έγινε  στην Κίνα το 2005 με όργανο δωρητή και διήρκεσε 15 ώρες. Μετά από δύο χρόνια το πέος απομακρύνθηκε λόγω δυσλειτουργίας, αλλά και του αρνητικού ψυχικού αντίκτυπου που είχε στον 44χρονο λήπτη του οργάνου και τη σύζυγό του.

econews

Σχόλια