Ηλιακοί πύργοι κινητής τηλεφωνίας κατά του «αριστερού εξτρεμισμού»

0
10

Αυτή τη στιγμή η Ινδία φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς χρηστών κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο: μέχρι τα τέλη του έτους θα ξεπεράσουν τα 815 εκατομμύρια.

Με στόχο την ανάπτυξη του δικτύου τηλεπικοινωνιών, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια ανέγερσης 2.200 ηλιακών πύργων κινητής τηλεφωνίας σε εννέα από τις 28 ομόσπονδες πολιτείες της χώρας.

Η κυβέρνηση της Ινδίας εκτιμά ότι η κινητή τηλεφωνία μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη φτωχών περιοχών. Μέχρι στιγμής έχει διαθέσει προγράμματα ενημέρωσης αλιέων και αγροτών μέσω της κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, σχεδιάζει να υλοποιήσει το πρόγραμμα Digital India με στόχο κάθε κάτοικος της χώρας να διαθέτει ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο μέχρι το 2019.

—Πολιτικές προεκτάσεις

Ωστόσο πέρα από τον οικονομικό αντίκτυπο της κινητής τηλεφωνίας, η ινδική κυβέρνηση θέλει να την χρησιμοποιήσει ως εργαλείο αντιμετώπισης του επονομαζόμενου “αριστερού εξτρεμισμού” που εκδηλώνεται σε ορισμένες υποανάπτυκτες περιοχές.

Αριστερές οργανώσεις αυξάνουν την επιρροή τους σε ορισμένες περιοχές με το επιχείρημα ότι οι κάτοικοι είναι παραμελημένοι από την κεντρική και την πολιτειακή κυβέρνηση και ότι η γη και οι δασικοί πόροι που τους ανήκουν γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τρίτους.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η επέκταση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας με τους ηλιακούς πύργους θα καλύψει ορισμένα από τα αιτήματα των κατοίκων (κάτι σαν το wi-fi για όλους τους Έλληνες που υποσχέθηκε κάποτε ο Αντώνης Σαμαράς).

Αυτή τη στιγμή, οι περιοχές όπου δραστηριοποιούνται αριστερές οργανώσεις είναι εξοπλισμένες με πύργους τηλεφωνίας που τροφοδοτούνται από πετρελαιογεννήτριες, οι οποίες από τη μια είναι κοστοβόρες και από την άλλη δεν είναι αξιόπιστες.

Οι διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου τις καθιστούν ακόμα πιο ακατάλληλες για τις φτωχές περιοχές της Ινδίας.

—Καθαρή κινητή τηλεφωνία

Αντίθετα, οι ηλιακοί πύργοι κινητής τηλεφωνίας μπορούν να αποτελέσουν ιδανική λύση καθώς είναι αυτόνομοι, δεν χρειάζονται τροφοδοσία με καύσιμο και δεν εκπέμπουν ρύπους.

Η αρχή τηλεπικοινωνιών της Ινδίας (TRAI) ασκεί πιέσεις στις εταιρείες του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας να στραφούν προς τις ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, το 75% των πύργων στις αγροτικές περιοχές και το 33% στις αστικές περιοχές πρέπει να τροφοδοτούνται έστω εν μέρει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ίδια υπηρεσία καλεί τις εταιρείες του κλάδου να ανακοινώνουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα δύο φορές ετησίως και να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 17% ως το 2019.

econews

Σχόλια