Πώς το AIDS γεννήθηκε στο Κονγκό κατά τη δεκαετία του 1920

0
72

Από την Κινσάσα, την πρωτεύουσα της σημερινής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό εξαπλώθηκε ο ιός HIV που προκαλεί την ασθένεια AIDS για να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες του καιρού μας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, o HIV μεταδόθηκε στον άνθρωπο από πρωτεύοντα θηλαστικά, μεταξύ των οποίων πίθηκοι, κατά τη δεκαετία του 1920 πιθανόν μέσω του κυνηγιού ή της διαχείρισης κρέατος από αυτά τα ζώα της ζούγκλας. Ο ιός είναι γνωστός και ως ιός της ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων.

Ωστόσο μόνο ένα απ” αυτά τα κρούσματα μετάδοσης του ιού οδήγησε στην ανθρώπινη πανδημία που έχει μολύνει σχεδόν 7 εκατ. ανθρώπους, αναφέρει το πανεπιστήμιο σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Τη διάδοση του ιού στην πρώην βελγική αποικία ευνόησαν η ανάπτυξη των μεταφορών, η ταχεία επέκταση της πόλης της Κινσάσα και το «εμπόριο του έρωτα» που αναπτυσσόταν λόγω της συρροής ανδρικού εργατικού δυναμικού.

Από εκεί ο HIV επεκτάθηκε σε όλη την Αφρική και κατόπιν σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς ως τα τέλη της δεκαετίας του 1940, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ταξίδευαν κάθε χρόνο μέσω της Κινσάσα με τους σιδηροδρόμους, μεταφέροντας τον ιό σε άλλες περιοχές.

Την κατάσταση επιδείνωσε η χρήση συρίγγων με μη ασφαλή τρόπο στο πλαίσιο εμβολιασμών και θεραπειών για άλλες ασθένειες.

«Φαίνεται πως ένας συνδυασμός παραγόντων στις αρχές του 20ού αιώνα στην Κινσάσα δημιούργησε μια “τέλεια καταιγίδα” για την ανάδυση του HIV, οδηγώντας σε μια γενικευμένη επιδημία με ακάθεκτη ορμή που διαδόθηκε στην υποσαχάρια Αφρική», δήλωσε ο Όλιβερ Πίμπους του τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η εξάπλωση του AIDS συγκλόνισε τον πλανήτη κατά τη δεκαετία του 1980 και η ασθένεια έχει προσβάλλει 75 εκατομμύρια ανθρώπους.

econews

Σχόλια