Ιαπωνία: έσπειρε τέφρα και όλεθρο το ηφαίστειο Οντάκε – 43 νεκροί [vids]

0
12

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περίπου 20 αγνοούνται λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Οντάκε στην Ιαπωνία το προηγούμενο Σάββατο (27/9).

Από τον κρατήρα του ηφαιστείου εκλύονται τοξικά αέρια τα οποία δυσχεραίνουν το έργο της περισυλλογής των σορών. Την ώρα της έκρηξης στο βουνό βρίσκονταν περίπου 250 άνθρωποι που έκαναν ορειβασία και αναρρίχηση.

Στο video που ακολουθεί θα δείτε την εκπληκτική ταχύτητα με την οποία το νέφος από την τέφρα και τον τοξικό καπνό του ηφαιστείου κάλυψε το βουνό.

Οι περισσότεροι ορειβάτες κατάφεραν να κατέβουν από το βουνό τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, ωστόσο 40 ή 50 άτομα εγκλωβίστηκαν στο  βουνό. Πολλοί από αυτούς ήταν τραυματισμένοι καθώς έφεραν κατάγματα από πτώσεις.

Πολλοί από τους νεκρούς έχασαν τη ζωή τους λόγω καρδιοαναπνευστικων δυσλειτουργιών που προκάλεσε η εισπνοή τέφρας.

Για την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Οντάκε είχε προειδοποιήσει η Ιαπωνική Μετεωρολογικη Υπηρεσία από τις 11 Σεπτεμβρίου ακόμα. Ειδικοί ηφαιστειολόγοι αναφέρουν ότι η έκρηξη του Σαββάτου ήταν σχετικά μικρή παρά τις μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Δεν υπήρξε έκρηξη λάβας παρά μόνο τέφρας και ατμών υπερυψηλής θερμοκρασίας.

Το όρος Οντάκε βρίσκεται 210 χιλιόμετρα από το Τόκυο στο μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας,  Χονσού. Η μεγαλύτερη πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου συνέβη το 1979 χωρίς να υπάρξουν θύματα. Αντίθετα, το 1991 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη του ηφαιστείου Ούνζεν στα νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας.

econews

Σχόλια