Πτήση MH370: οι έρευνες αποκαλύπτουν τις πιο απόκρυφες γωνιές του πλανήτη

0
14

Η ερευνητική ομάδα που αναζητά το αεροσκάφος που εκτελούσε τη μοιραία πτήση MH370 της Malaysia Airlines δημοσιοποίησε αναλυτικές εικόνες του θαλάσσιου πυθμένα του νότιου Ινδικού Ωκεανού, οι οποίες αποκαλύπτουν για πρώτη φορά ανενεργά ηφαίστεια και βάραθρα βάθους 1400 μέτρων.

Τα πολύτιμα δεδομένα ενός από τα πλέον ανεξερεύνητα σημεία της  Υφηλίου συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέχρι τώρα είχαμε στη διάθεσή μας πιο λεπτομερειακούς χάρτες της επιφάνειας του πλανήτη Άρη παρά της συγκεκριμένης περιοχής του πλανήτη μας.

Το αεροσκάφος της Malaysian Airlines εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω του στις 8 Μαρτίου 2014 μεταφέροντας 239 ανθρώπους, επιβάτες και πλήρωμα από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο της Κίνας.

Ο νέος χάρτης απεικονίζει την περιοχή όπου επικεντρώθηκαν οι έρευνες ανεύρεσης του αεροσκάφους. Η χαρτογράφηση έγινε με τη χρήση ηχοεντοπιστικoύ συστήματος sonar της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών της Αυστραλίας.

Θα ακολουθήσει η αποστολή με δύο ή τρία μη επανδρωμένα βαθυσκάφη τα οποία θα χτενίσουν τον πυθμένα σπιθαμή προς σπιθαμή.

Ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως “προτεραιότητας” βασίζεται στο μόνο απτό αποδεικτικό στοιχείο που έχουν στα χέρια τους οι ερευνητές: μια σειρά από ηλεκτρονικούς “χαιρετισμούς” ανάμεσα στο Boeing και έναν δορυφόρο.

Οι «χαιρετισμοί» μοιάζουν με τις παρεμβολές που προκαλεί ένα κινητό τηλέφωνο σε ένα παρακείμενο ηχείο αναζητώντας το πλησιέστερο σήμα, ακόμα και όταν δεν κάνουμε κάποια κλήση.

Ωστόσο, αυτά τα σήματα δεν δίνουν την ακριβή θέση, αλλά σκιαγραφούν μια ευρεία περιοχή προτεραιότητας που εκτείνεται σε μια έκταση 60.000 τετρ. χιλιομέτρων, όσο δηλαδή είναι η επιφάνεια μιας χώρας σαν την Κροατία.

Η δημιουργία ηχητικών χαρτών θεωρείται απαραίτητη ώστε τα βαθυσκάφη να μην προσκρούσουν σε υποθαλάσσιες κορυφογραμμές και ηφαίστεια.

Ο έλεγχος των σκαφών θα γίνει με ένα ενισχυμένο συρματόσχοινο μήκους δέκα χιλιομέτρων.

Τα βαθυσκάφη θα είναι εξοπλισμένα με σόναρ, κάμερες και μια ηλεκτρονική “μύτη” που οσμίζεται το καύσιμο αεροσκαφών μέσα στο νερό, ακόμα κι αν έχει εν πολλοίς διαλυθεί.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από τον βυθό του νοτίου Ινδικού Ωκεανού.

econews

Σχόλια