ESA: στις 12 Νοεμβρίου το Philae της Rosetta «καβαλάει» τον κομήτη

0
7

Στις 12 Νοεμβρίου θα απελευθερώσει το όχημα προσεδάφισης Philae στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko η αποστολή Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Η θέση προσγείωσης του Philae, σήμερα γνωστή ως Θέση J, βρίσκεται στον μικρότερο από τους δύο «λοβούς» του κομήτη, ενώ προβλέπεται και μια εφεδρική θέση ασφαλείας (Θέση C) στο μεγαλύτερο λοβό. Οι περιοχές επιλέχθηκαν μόλις έξι εβδομάδες μετά την άφιξη της Rosetta στον κομήτη, στις 6 Αυγούστου, μετά από το δεκαετές ταξίδι της στο ηλιακό μας σύστημα.

Κατά το διάστημα αυτό, η αποστολή Rosetta διεξήγε μια πρωτοφανή επιστημονική ανάλυση του κομήτη, ο οποίος θεωρείται ένα απομεινάρι της ιστορίας των 4,6 δισεκατομμυρίων χρόνων του ηλιακού μας συστήματος.

Η αποστολή έως σήμερα είχε εστιάσει στην έρευνα του 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko προκειμένου να προετοιμαστεί για την πρώτη προσπάθεια προσγείωσης σε έναν κομήτη.

—Η κάθοδος του Philae και η επιστημονική έρευνα στην επιφάνεια

Η Θέση J επιλέχθηκε ομόφωνα ως κύριο σημείο προσγείωσης έναντι τεσσάρων άλλων υποψηφίων περιοχών, επειδή εκεί το έδαφός παρουσιάζει κλίσεις μικρότερες από 30 μοίρες σε σχέση με την τοπική κάθετη και επειδή υπάρχουν σχετικά λίγες μεγάλες πέτρες. Η περιοχή δέχεται επίσης επαρκή ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας καθημερινά ώστε  το Philae να μπορεί να επαναφορτίζεται και να συνεχίσει τις επιστημονικές δραστηριότητές του στην επιφάνεια του κομήτη, πέρα από την αρχική φάση λειτουργίας που θα τροφοδοτηθεί με μπαταρία αυτονομίας 64 ωρών.

—Η προσεδάφιση

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, οι ομάδες δυναμικής πτήσεων και επιχειρήσεων του ESA έχουν κάνει μια λεπτομερή ανάλυση των τροχιών πτήσης και των χρόνων που χρειάζεται η Rosetta για να παραδώσει το όχημα προσεδάφισης το συντομότερο δυνατόν.

Έχουν αναγνωριστεί δύο ισχυρά σενάρια προσεδάφισης, ένα για την θέση πρώτης επιλογής και ένα για τη εναλλακτική θέση ασφαλείας. Και τα δύο προβλέπουν το διαχωρισμό και την προσγείωση στις 12 Νοεμβρίου.

Για το πρωτεύον σενάριο προσγείωσης, με στόχο τη Θέση J, η Rosetta θα απελευθερώσει το Philae στις 08:35 GMT / 09: 35 CET σε απόσταση 22,5 χλμ από το κέντρο του κομήτη και η προσγείωση θα πραγματοποιηθεί περίπου επτά ώρες αργότερα. Το μονόδρομο σήμα θα ταξιδέψει από τη Rosetta στη Γη στις 12 Νοεμβρίου σε 28 λεπτά 20 δευτερόλεπτα που σημαίνει ότι η επιβεβαίωση της προσγείωσης θα καταλήξει στους επίγειους σταθμούς στη Γη γύρω στις 16.00 GMT / 17: 00 CET.

Εάν ληφθεί η απόφαση να χρησιμοποιηθεί η εφεδρική Θέση C, ο διαχωρισμός θα συμβεί στις 13:04 GMT / 14: 04 CET, 12,5 χλμ από το κέντρο του κομήτη. Η προσγείωση θα συμβεί περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, με την επιβεβαίωση να φτάνει στη Γης περίπου στις 17:30 GMT / 18: 30 CET.

—Ονοματοδοσία για την κύρια θέση προσεδάφισης του Philae

Η τελική επιβεβαίωση της πρώτης θέσης προσεδάφισης θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου, μετά την επίσημη Αναθεώρηση Ετοιμότητας Επιχείρησης του Προσεδαφιστή. Η προσεδάφιση θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου ακόμα και αν επιλεγεί η εφεδρική θέση ασφαλείας.

Μάλιστα, θα διενεργηθεί διαγωνισμός όπου το κοινό θα κληθεί να ονοματίσει την κύρια περιοχή προσγείωσης και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 14ης Οκτωβρίου.

Το τροχιακό σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να μελετά τον κομήτη και το περιβάλλον του, χρησιμοποιώντας τα έντεκα επιστημονικά όργανα του καθώς θα βρίσκονται μαζί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Ο κομήτης κινείται σε μια ελλειπτική τροχιά 6,5 ετών που τον παρασύρει πέρα από τον Δία στο απώτατο σημείο του, μεταξύ των τροχιών του Άρη και της Γης στο πλησιέστερο σημείο της με τον Ήλιο. Η Rosetta θα συνοδεύσει τον κομήτη για περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς θα ταλαντεύονται γύρω από τον Ήλιο και πάλι πίσω στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα.

Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το τροχιακό σκάφος Rosetta θα συμπληρωθούν από τις επιτόπιες μετρήσεις που θα εκτελέσουν τα δέκα όργανα του Philae.

econews

Σχόλια