Όχι πια δάκρυα για τα κλεμμένα δεδομένα μας – Το πρώτο βιομετρικό pin

0
14

Το πρώτο «βιομετρικό pin» στον κόσμο δημιούργησε ένας αυστραλός οπτομέτρης το οποίο βασίζεται στη λειτουργία της έκκρισης δακρύων από τους δακρυγόνους αδένες του ανθρώπινου ματιού.

Ο μηχανισμός που ανέπτυξε ο  Στίβεν Μέισον κυριολεκτικά σαρώνει τα δάκρυα και τα χρησιμοποιεί ως κωδικό πρόσβασης -που ουσιαστικά δεν μπορεί να παραβιαστεί- σε ψηφιακά δεδομένα.

Σε αντίθεση με τις μεθόδους κρυπτογράφησης που βασίζονται στη σάρωση της ίριδας του ματιού, ο Μέισον εστίασε στον κερατοειδή χιτώνα. Αυτό αποτελεί ούτως ή άλλως κανόνα στους οπτικούς σκάνερ, δεδομένου ότι οι χάκερ δεν μπορούν να αντιγράψουν τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αλλάζουν τα μάτια κάθε φορά που δακρύζουν.

Ο σκάνερ έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει ένα πρόσωπο, καθώς κάθε κερατοειδής χιτώνας διαθέτει ένα είδος μοναδικού «χάρτη». Ο κωδικός του Μέισον ωστόσο ευελπιστεί να κάνει πολύ πιο δύσκολη τη ζωή των χάκερ.

Κι αυτό διότι, καθώς τα μάτια δακρύζουν, το σύστημα θα διαβάζει κάθε φορά ελαφρώς διαφοροποιημένα δεδομέναμε αποτέλεσμα τα δεδομένα πρόσβασης από την τελευταία φορά που ο χρήστης εισήλθε στο σύστημα να μην έχουν καμμία αξία για τους επίδοξους χάκερ.

«Η επιφάνεια του κερατοειδούς είναι υγρή χάρη στα δάκρυα, οπότε τα δεδομένα μας αλλάζουν από λεπτό προς λεπτό», εξηγεί ο Μέισον στους Financial Times.

«Συνεπώς, κάθε σύνολο δεδομένων που καταγράφονται από κάθε μάτι παρουσιάζει πραγματικές μικροσκοπικές παραλλαγές», προσθέτει.

Η τεχνολογία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε smartphones, όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια πληρωμών από το διαδίκτυο ή για την πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εάν η προσέγγιση του Μέιν αποδειχθεί αποτελεσματική το «μοναδικό βιομετρικό pin» θα μπορούσε να ενσωματωθεί ακόμη και σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ή πόρτες ασφαλείας.

econews

Σχόλια