Ξάνθη: 55χρονος σκότωσε με καραμπίνα δύο σκύλους, έθαψε τον έναν στην αυλή του

0
21

Ένας 55χρονος στο Λαμπρινό Ξάνθης πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και σκότωσε δύο σκύλους, ενώ έθαψε τον έναν στην αυλή του.

Το περιστατικό συνέβη χθες το απόγευμα. Περίοικοι κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία η οποία προχώρησε στη σύλληψη του δράση για παράβαση του νόμου περί όπλων και της νομοθεσίας περί ζωοκτονίας.

Για παράβαση του νόμου περί όπλων διώκεται και ο ιδιοκτήτης της καραμπίνας, 27χρονος γιος του δράστη.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Με αφορμή το νέο αυτό περιστατικό θανάτωσης ζώων, η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει τους πολίτες ότι ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου, καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωσή του, είναι πράξεις που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και τιμωρούνται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή, ή και με τις δύο ποινές.

Προτρέπονται, δε, οι πολίτες που αντιλαμβάνονται ανάλογα περιστατικά, να τα καταγγέλλουν στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές.

—Αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας ζητά η ΠΦΠΟ

Σημειώνεται ότι μόλις πρόσφατα, στις 10 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας συναντήθηκαν με κλιμάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης όπου κατέθεσαν τις προτάσεις της ΠΦΠΟ για αλλαγές στις ποινικές διατάξεις που διέπουν τα εγκλήματα κατά των ζώων.

Η ΠΦΠΟ προτείνει την κατάργηση της εξαγοράς της ποινής φυλάκισης, της αναστολής εκτέλεσης της ποινής και την πρόβλεψη ποινής διετούς κάθειρξης σε περίπτωση που ο δράστης κατά την τέλεση -ακόμη και μέσω του διαδικτύου -των αξιόποινων πράξεων επέδειξε ιδιαίτερη βιαιότητα ή βαναυσότητα ή χρησιμοποίησε όπλο ή άλλου είδους ειδεχθές μέσο, ικανό και πρόσφορο να προκαλέσει ιδιαιτέρως επώδυνη και βασανιστική κακοποίηση με κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα ζώου.

Σύμφωνα με την ΠΦΠΟ, η πρόταση αυτή μπορεί να καλύψει το κενό της έλλειψης ποινικοποίησης της εγκληματικής συμπεριφοράς κατά των ζώων με στοιχεία και μέσα ιδιαιτέρως ειδεχθή, που καταδεικνύουν την επικινδυνότητα του δράστη, τη σαδιστική του συμπεριφορά και το μέγεθος της διαστροφής του.

Αναφέρεται δε στις περιπτώσεις εκείνες όπου ο δράστης αντλεί ψυχική ικανοποίηση και χαρά από την υποβολή ενός ανυπεράσπιστου ζώου σε επώδυνη και βασανιστική συμπεριφορά (πχ να το περιλούσει με εύφλεκτο υλικό και να το βλέπει να φλέγεται ή να το σέρνει δεμένο σε αυτοκίνητο στο δρόμο ή να το κρεμάει με σύρμα από τα γεννητικά του όργανα και να το παρακολουθεί να υποφέρει μέχρι να αργοπεθάνει) και όπου η θανάτωση γίνεται κατόπιν βασανισμού του άτυχου ζώου.

Η ΠΦΠΟ ζητά επίσης να ισχύσει η παράσταση πολιτικής αγωγής στις δίκες κατά κατηγορούμενων για θανατώσεις ή κακοποιήσεις ζώων. Για να υποστηρίξει το επιχείρημά της αναφέρεται στην κατοχύρωση δικαιώματος παράστασης πολιτικής αγωγής στις περιπτώσεις λαθροθηρίας, αλλά στην απουσία τέτοιου δικαιώματος στις δίκες όπου δικάζεται το αδίκημα της κακοποίησης ζώων.

Ζητά τέλος να κατοχυρωθεί το δικαίωμα παράστασης των φιλοζωικών οργανώσεων ως πολιτικώς εναγόντων, ανεξάρτητα αν έχουν υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο και με αίτημα ιδίως την αποκατάσταση των πραγμάτων, στο μέτρο που είναι δυνατή».

econews

 

Σχόλια